29. sep, 2014

Ingen storregion i sikte, saknat landsbygdsperspektiv, tystnad råder

Nu erkänner S och M att de bytt åsikt om att ansluta Kronoberg till Skåne; M säger öppet i media att de bytt sida och S medger att det finns tveksamheter och att de ekonomiska problemen i Region Skåne är en grund för det. Det finns alltså ingen majoritet längre i Kronoberg. Hurra! Vi vann! Vi i detta fall är V+MP+C, medborgarna och framtiden. Storskalighet kan vara bra någon gång, men inte i detta fall. Blir beklämd när jag tänker på att vår motion om att skrinlägga planerna på Skåne avslogs i förra veckan... Ibland är politik löjeväckande. Då skulle man inte tala om att man ändrat sig förrän på ett möte i den "ideella föreningen" som består av ledamöter från alla länen som träffas för att förbereda ihopaslagningen 2019. Tror de att deras kamrater i Region Kalmar och Skåne inte kan läsa innantill i media? Dessutom har ju även dessa kamrater ändrat sig; det är min mycket kvalificerade insikt.

Tror jag skrivit tidigare om "Växjö kommuns evenemangs- och mötesstrategi", som saknade landsbygdsperspektiv. Jag fick den återremitterad. Imorgon tillbaka på kommunstyrelsens arbetsutskott. Utan landsbygsperspektiv. Jag hittar det inte. Ska skriva ett eget tillägg om att evenemang och konferenser ska förläggas utanfär stan också. Vi har Folkets Hus, bygdegårdar och hur många bra anläggningar som helst i hela kommunen. Snart invigs ett nytt Folkets Hus i Lammhult; det förra brann. Efter flera års bedrövelser och försinkningar är det nu klart att inviga! Då ska vi naturligtvis som kommun puffa för att det används, där det ligger mitt i Möbelriket. Och samma inställning gäller Värends Nöbbeles nya bygdegård, föreningslokaler i Tävelsås, Fraggahult, Osaby herrgård...Det styr resurser till landsbygden och orterna utanför Växjö stad och det ger besökare möjlighet att upptäcka det vackra och tillgångarna runt om i kommunen. Dessutom ska det stå någonstans att alla evenemang ska vara miljöcertifierade och tillgängliga för personer med fumktionsnedsättningar.

Förhandlingar har såvitt jag vet pågått hela dagen i kommunhuset. När jag lämnade huset, efter att ha varit en sväng i Gemla på möte, så var klockan 16.30 ungefär. Det var mycket tyst, öronbedövande tyst. Såg inte en själ i "politikerkorridoren". MP har förklarat att de ska prata med allianspartierna. Men jag undrar om allianspartierna har mer än börjat prata med varandra?

Landat på fötterna efter födelsedagskalasen i helgen. Nu varm kväll ute med handlingar till arbetsutskottet imorgon.

Carin Högstedt

140929