10. aug, 2014

Kungsfågel, Noaks Ark, debatter i valrörelsen

Denna vackra sensommarsöndag satt det plötsligt en kungsfågelhona i syrenhäcken! Här hemma i Sandsbro, utanför Växjö. Har hänt förr ser jag i anteckningar i fågelboken. Och i förrgår simmade åtta storlommar på parad i Toftasjön. Hoppas jag inte skrivit om det innan, men hur som helst; den här tiden på året inträffar det att storlommarna i sjöarna här omkring träffas och har någon form av uppvisning för sig. En slags rytmisk dans? I Toftasjön finns ett häckande par storlommar med två ungar i år. Men i mitten på augusti har de släktträff med paren från närliggande sjöar. Fantastisk syn.

Har ägnat stor del av dagen till att läsa in och skriva kommentarer till handlingar som har med ett av mina centrala uppdrag att göra: Riksförbundet Noaks Ark (RNA), som är riksorganisation för de regionala Noaks arkarna i Sverige. Dessa sysslar med stöd till HIV-smittade och förebyggande verksamhet. "Min" regionala förening är alltså Noaks Ark Småland-Halland, en förening som är väl sedd och välskött av mycket kompetenta anställda. RNA är tämligen ny och det är inte smärtfritt att hitta balans mellan regioner och central nivå. Därav mycket läsande och skrivande i det uppdraget denna dag.

Det regnar in inbjudningar till debatter dessa futtiga sista veckor före valet. Varför är det inte så hela tiden? För helskotta, bjud in oss, kräv svar! Det ska vara valrörelse alltid, året runt, inte bara några veckor före valet. Tillgänglighetsrörelsen är bäst på att bjuda in i god tid och skicka ut frågor. LRF är alerta. Jag har, tillsammans med Eva-Britt Svensson, riksdagskandidat nr 1,  redan varit på två diskussionskvällar med LRF. Intressanta sådana, givande, men när jag som svar på deras något klena inställning till att odla ekologiskt, menade att nyodling har använts förr, så var de mit sagt tveksamma. Alltså: LRF-representanterna menar att ska de odla ekologiskt, så måste de ha dubbel areal för att få samma summa skörd. -Tar uppgiften med en nypa salt, men tänk så mycket åkerjord som lagts igen och är rätt meningslös i detta nu! Tänk vad arbeten det skulle ge att plöja upp och odla! Back to basics. Hittills bara sett att Börje Svensson, miljöaktivist, varit inne på samma tanke i en insändare. Ska vi ställa om till hållbart och giftfritt eller inte???

Fullmatad vecka väntar minst sagt. Varmt och vackert väder underlättar. Vet inte utsikterna till det. En dag i taget. Fem veckor till ett val som känns ödesmättat. En period till med EGO i högsätet, växande klyftor - nej, det går bara inte.

Carin Högstedt

140810