28. jul, 2014

Tingsryds marknad, 32 grader

Kom till Tingsryds marknad och V-tältet rätt exakt kl 10.00. Smockfullt med marknadsstånd och kokhett redan då. V-tältet - ursnyggt och innehållet väl organiserat - ja, de hade tänkt på allt. Kaffe, ballonger, valnötter, godis och ett nyskrivet och nytryckt program för Tingsryds kommun med mera. Jag började dela programmet aktivt och det gick rätt bra, men solen var obarmhärtig och det blev att växla mellan aktivt delande och skuggan i tältet. Förutom lokala förmågor fanns på plats i tältet riksdagskandidaten nr 1 Eva-Britt Svensson och undertecknad. Positivt! Folk ville ha kaffe, godis, ballong och material. Folk frågade och tyckte. Två ville bli medlemmar. Tingsryds kommun är inget vänsternäste precis, men det känns som att ett mandat i kommunfullmäktige kan bli två eller tre i detta val. Det vore verkligen bra för Tingsryd och den lilla partiföreningen som vuxit rejält på senaste tiden.  Countrysångaren Bo Göran Svensson hade sitt marknadsstånd med CD-plattor nära oss. Jag lyssnade och tyckte det var glädje över sångerna, köpte när jag lämnade platsen "Lika barn leka bäst" och Bo Göran slog av 10 kr på priset, för att "(V) driver bort med vinster i välfärden!" Roligt!

Besökte vår grannfru som är på Ingelshovs korttidsboende på hemvägen från Tingsryd. Vackra omgivningar och V. tyckte det var helt OK på detta boende. Dock - en gammal tjockTV som inte gick att styra från sängen och fladdrade. Så ska det inte vara. Speciellt inte när gästen har svårt att läsa och behöver TV för att hänga med. Och hänga med vill man, även om man är 95. Bagatell - ja, på ett sätt men skapar onödig irritation.  

Kände mig helt slut när jag kom hem. Kokt. Simmade ett tag, blev bättre. Älskar det kontinentala klimatet och värmen men sex timmars marknad på gränsen. Imorgon marknadsdag igen!

Läser i Dagens ETC att det sammanlagda antalet människor som tvingats fly sina hem under 2013 var 51,2 milj, 6 milj fler än året innan. Hälften av dessa var barn. Uppemot 80 000 beräknas i nuläget söka asyl i Sverige i år. 51,1 milj söker alltså inte asyl i Sverige. Läs gärna om hur ensamstående mamman Ramzija försörjer sina fem barn i Aten, Grekland genom att samla slängda frukter och grönsaker från marknaderna.Hon får också ca 400 kr i månaden från en kyrka.

Carin Högstedt

140728