25. nov, 2022

Rödgrön budget, Aurora stämmer staten, ord men inga reaktorer, Girig-Sverige,

Kl 7 på fredag morgon. Kompakt mörker ute. Vaknade halv fem och kände mig utvilad.  Lika bra att använda lång dag att komma ifatt, både vid datorn och i hushållet. Gräsligt trafikväder i veckan, just den dagen jag var ute på vägarna inklusive småvägar, med sommardäck. Skäms för det. Ska bytas nu i helgen. Det gick bra i alla fall.

Var i tisdags på Bibliotekets Vänners föreläsning av Karolina Ramqvist, en författare som jag inte visste mycket om. Hon talade om och läste ur senaste romanen ”Bröd och mjölk”. Imponerande att utifrån prosaisk mat kunna formulera en ung flickas uppväxt, där en stark ingrediens var ensamhet. Ca 70 i publiken denna kalla, mörka, regniga kväll. Sista föreläsningen detta år är 8 december och då kommer Andreas Cervenka och talar om sin senaste bok ”Girig-Sverige” som fått mycket uppmärksamhet. Hur blev Sverige ett paradis för miljardärer? Det är mycket i kalendern den dagen men jag ska absolut prioritera Cervenka.

Organisationen Aurora lämnar idag in en stämning av svenska staten för brister i klimatpolitiken! I två år har organisationens unga medlemmar förberett detta. De kräver att domstol slår fast att klimatpolitiken är otillräcklig, att deras stämning hanteras direkt av Högsta domstolen och skyndsamt. Över 600 barn och unga har skrivit under och målet är att bristerna i klimatåtgärderna slås fast, att nya mål för att uppfylla Parisavtalet tas fram för att  barns och ungas mänskliga rättigheter inte ska hotas. Så hoppfullt! Så modigt! Så mycken kunskap om planeten och framtiden de skaffat sig (DN 25/11)!

T0g en tidskrift i högen olästa, ”Sveriges Natur”, Naturskyddsföreningens medlemstidning. Den kom ut före valet. Här finns artikel om Morgondagens kärnkraft, den kraft som under valrörelsen var svaret på alla frågor om energibrist. Bra artikel om ”Myten om framtidens reaktorer”. Det har pratats länge, i decennier, om de små kärnkraftverken, som låter ofarliga och rentav lite gulliga.  Här finns exempel på idéer och beslut från olika platser i världen. ”Många ord men inga reaktorer”. Det är dyrt, det är svårt med avfallet. Mycket intressant. Varför läste jag inte detta före valet och skrev insändare? Nåväl, inte för sent. Slutsatsen i artikeln är: ”Om ett par decennier, kanske?” (Sveriges Natur nr 3, 2022).

Lyssnade på Växjö kommuns budgetfullmäktige under tisdagen, större delen av det långa mötet. Så har kommunen begåvats med en S+V+MP-budget med stöd av C. Noterade i inledningsanförandena att KD-representanten undrade vad det betyder att rödgrönas budget innehåller ”kartläggning av livsvillkoren” i kommunen och vad ”utveckla jämställdheten” innebär. Jämlikhet och jämställdhet. Kärnan i budgetens innehåll ifrågasätts alltså. Så talande. Känns tryggt. Konfliktlinjen låg för övrigt mellan M+KD+L och Centern. De senare fick mycket ifrågasättande från de tidigare allianskamraterna. C klarade det bra, tyckte jag.

”Växjölöftet Arbete” tror jag det kallas, den modell som kommunen arbetat med för att folk ska arbeta istället för att leva på bidrag, som det brukar beskrivas. Vällovligt. Men resultatet? Äntligen sa ledamot S sanningen: Arbetslösheten är inte lägre i Växjö kommun än någon annan och har inte minskat. En annan sanning kom från ledamot V: Finns utbildad personal i vårdyrkena, men de gör andra saker än arbetar i vården.

Den segrande budgeten innehåller många goda ambitioner och mer pengar till framför allt utbildning och omsorg. 15 milj kr är avsatta till ökad bemanning i äldreomsorgen. Kulturskolan ska prioriteras (Slottsregeringen har minskat statsbidraget). Alla tre  budgetförslagen finns på kommunens hemsida att läsa och jämföra.  

Plötsligt blev jag aktuell i debatten under äldreomsorgskapitlet. Anna (KD) påstod att V-ledamot sagt i en debatt att alla som ansöker om plats på särskilt boende ska få det. Det hade hon läst i tidningen. Eftersom jag var V-debattören så vet jag vad jag sa: Jag skäms att läsa rubriker i tidningen om ”Blind 92-åring med begränsad rörelseförmåga” ansökte om särskilt boende. Fick nej av kommunen. Överklagade och fick ja i domstolen”. Jag skäms av sådant här. Det är inte sällan det kan läsas om dylikt. Inte nog att vara gammal, ensam och funktionshindrad; det krävs en överklagan också. Otaliga gånger har V tagit upp att tröskeln till särskilt boende ska sänkas. Det innebär inte att alla får plats. Vad som stod i tidningen vet jag faktiskt inte.

Nu är det ljust ute och dags att avsluta. Massor att göra.

Carin Högstedt

Växjö 20221125

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se