20. nov, 2022

Sandsbro centrum en ödesfråga? Mötesplats Tallgården. Tomma bussar skramlar mest.

Kl 16.00 20 november, lite snö, dis, mörkt. 0-gradigt. Snön täcker knappt marken. Talade med min bror i Gusum, Östergötland. Han hade 35 cm snö att skotta idag. I våra hemtrakter runt Oskarshamn har det kommit 40 cm.  

Advent väller in. Så fort det går till ljusstakarna och slingor ska fram. Och fönstren putsas. Det blir kärvt att hinna med.

Fick vaccin mot influensa i onsdags. Inga som helst problem med biverkningar. Fikade på Tallgården med partikamrat Anna och fick lära känna en man från Syrien, boendes i Lammhult, går kockutbildning i Växjö och kommer också till Röda Korsets träffpunkt vissa dagar på Tallgården, där de övar sig att tala svenska. Det går bra med svenskan om vi svenskar talar sakta, säger han. Precis. Den som talar sakta franska kan jag förstå, i bästa fall. Vi kommer att fortsätta fika ihop på Tallgården, säger Anna och jag. Det är trevligt och en mötesplats, där inget hindrar spontana samtal över alla gränser.

 Distriktsstyrelsen antog valberedningens förslag till ledamöter på uppdragen i Region Kronoberg. Skönt! Nästa uppgift för den valberedning jag varit och fortfarande är sammankallande till blir att få till ett förslag till distriktsstyrelse till årskonferensen i mars. Det är mycket med uppdrag och valberedningar just nu. I kommunen har vi två möten inlagda för att få förslag till och sedan beslut om våra platser vi fått genom förhandlingar med S och MP.  Den valberedningen har förstås ett roligt jobb, men krävande. Efter 16 år i opposition ska vi vara del i styret av kommunen.  Det är en helt annan roll. Det kommer att gå bra, men kan vara lite ovant i början.  

”Sandsbro centrum” som det kallades har i många år varit en öde inhägnad plats, skrämmande ful. Ägandet efter rivning av vad som en gång var ett centrum med mataffär, skoaffär, pizzeria och en gång i tiden även postkontor har växlat. Nu är det GBJ. De satte upp en stor skylt för ett antal månader sedan: ”Snart börjar vi gräva”. Meningen är att det ska byggas bostadsrätter och namnet på bostadsområdet är det vackra ”Helgablick”, efter Helgasjön. Men kom i gång! Det är bedrövlig utblick från busshållplatsen över något som gett en trist bild av infarten till Sandsbro i åratal!

Busshållplatsen förresten. Åkte häromdagen, vid lunchtid, dubbelbuss från Sandsbro till stan. Först ensam, sedan 5 – 6 passagerare ytterligare. Tänkte på alla de tomma platserna. Vilket slöseri. Alla skulle tjäna på att fylla bussarna, med pensionärer för en liten penning eller ingen alls, sommarlovsbarnen likaså.  Vad hör jag då från Region Kronobergs styre? Jo, de tänker höja priserna! Så totalt kontraproduktivt. Det är redan dyrt att åka buss, för dyrt för att många pensionärer kan unna sig annat än de nödvändigaste resorna. Låt människor åka med bussar som redan rullar, se det som en social insats som minskar ofrivillig ensamhet och som skulle minska bilköerna, om det blev ett attraktivt alternativ.

Gårdagen var en höjdpunkt. Följde liveauktionen i Braås på nätet i nio (9) timmar, över 700 utrop. Stort och smått, för mycket pengar och mindre pengar. Konst, möbler, allmoge, porslin, glas, udda saker, silver, smycken… Behöver inte köpa något – det är intressant att bara se sakerna, vad de värderas till och många hade uppgift om proveniens. Mellandottern och jag var i auktionshuset på fredagen och tittade på det hela. Så snyggt ordnat i gamla järnhandeln i Braås!  Jovisst, blev det några köp. Riktigt nöjd är jag med dem.

Ny vecka stundar. Möten alla kvällar. Träff i Jönköping på fredag. V.s regiongrupper i Småland möts för att diskutera gemensamma politiska ämnen.

 

Carin Högstedt

Växjö 20221120

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se