12. nov, 2022

Magnifik "The Crown", screening för män, våld mot tjejer/kvinnor i många former i världen

Republikan sedan jag fattade vad monarki innebär. Totalt ointresserad av kungafamiljer och deras förehavanden. Men helt såld på The Crown! Så fantastiskt intressant, så bra, så engagerande! Kunde inte slita mig och har sett hela säsong 5 på ett par dagar/nätter.

Kan en utbildning fredag mellan kl 9.00 och 16 vara värd att lägga så mycket tid på? Ja, det var den. Prostatacancerförbundet var arrangör och styrelseledamöter från Sydsveriges lokalföreningar inbjudna till Växjö och Stadshotellet. (Länge sedan jag var där. I Festsalen hade kommunfullmäktige sina sammanträden, när jag började det politiska livet.) På dagordningen Vårdens organisation och styrning, Cancerstrategier, Nationella vårdprogrammet, OPT och screening med mera. Genom att jag varit med i styrelsen och medlem i ProLiv Kronoberg några år och får den utmärkta medlemstidningen Prostatanytt, så har jag spridda kunskaper. Den här dagen gav mig nya kunskaper (och ännu fler förkortningar att hålla reda på) men framför allt kunde jag sortera kunskaperna i någon sorts ordning och reda.

Det var intressant att utanför partipolitiken höra B. Åslund tala om hur många instanser som är inblandad i vården i Sverige, hur 21 självständiga regioner innebär olika vård i olika geografiska delar. Han visade siffror på hur antal tjänstepersoner växer stort i regionerna jämfört med antal läkare. Han var upprörd över hur statsbidrag till att korta köer kan användas till något helt annat. Det är organisationen som brister, inte resurserna. Jag håller inte med om allt som sas, men det var rätt uppfriskande. På en jättelång lista med länder ligger Sverige sist – i antal patienter som läkare tar emot. Det kan säkert finnas andra sätt att mäta, som säger något annat, men tänkvärt.  

Det som vi i de lokala föreningarna och förbundet arbetar för – som fick mig att engagera mig i föreningen – är att få igenom allmän screeening av män 50+. Jämför med mammografi som har fungerat i många år! B. Berggren menade att det kommer att genomföras 2025 eller kanske 2024. Till dess kan OPT, organiserad PSA-testning användas. Det är information till män om möjligheten att testa sig, inte kallelse, som allmän screening kommer att medföra.

OPT har provats i Skåne och V Götaland under några år. Stockholm/Gotland inför det 2022, Norrland 2023. Socialstyrelsen har varit negativa till allmän screening, varnade för ”överdiagnosticering”. Har alltid upprört mig. Hög tid att rädda liv genom allmän screening! På vägen dit kan OPT vara en bra början.

Hör just på radion att Sven Bertil Taube avlidit. Förutom allt han sjungit så var han utmärkt skådespelare i ”Enkel biljett till Antibes”.

Dagens ETC har haft ett utmärkt reportage om ”De uthängda tjejerna”, tonåringar som pressats att skicka nakenbilder till killar, som har som hobby att ”exponera horor”, dvs skickar ut på nätet, säljer och byter bilderna. Hur ge unga flickor/kvinnor styrka att stå emot? Hur ge killarna förmåga att tänka på konsekvenser och känna empati?

I Afghanistan förbjuds kvinnor/flickor att vistas i parker. I Iran slåss kvinnor med livet som insats för ”Kvinna. Liv. Frihet”. Många döda. Många fängslade. Sju studenter dömda till döden. (DN 7/11). Hur kan vi stödja befrielsekampen? Hur djupt kan maktens män sänka sig i kvinnohat/rädsla? Många frågor, inga bra svar.

Styrelsemöte med Bibliotekets Vänner i veckan som gick. Planering för vårens program. Blir ett pangprogram! Björn Wiman, Ia Genberg bl a. Slutet på den här säsongen är också lockande: 23/11 Karolina Ramqvist om ”Bröd och mjölk”, 8/12 Andreas Cervenka om ”Girig-Sverige”. Jag har missat flera av våra föreläsningar pga kollision med andra möten, men dessa två ska funka.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20221112

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se