26. okt, 2022

Kvinnofrid, mänskliga rättigheter i partiledardebatt! Välfärden, storskrakar, Kommunnytt.

Wow! Jättebra Nooshi Dadgostar (V)! Jättebra Märta Stenevi (MP)! Jättebra Annie Lööf ©! Ni pratade om kvinnofrid, om mänskliga rättigheter, Slottsavtalets vandel. Jag följde partiledardebatten idag onsdag 26/10 inledningsvis och humöret lyfte när jag lyssnade på er. Tack Nooshi, äntligen kom välfärden - äldreomsorg, förskolor och barnen upp i debatten. Ni var livaktig opposition! Era frågor saknades helt och hållet före valet. Det var kriminalitet, elpriser och ett plötsligt enormt behov av kärnkraft som var på tapeten i debatt efter debatt. Överdriver kanske något men inte mycket. Så upplevde jag det. Pendlade idag på nätet mellan Region Kronobergs första fullmäktige med de nya ledamöterna, partiledardebatten plus andra bestyr. Jag har varnat för att alla erfarenheter av det dåliga tillståndet i Sveriges äldreomsorg och sjukvård, som blev tydliga under pandemin, skulle försvinna från dagordningen efter pandemin.  Så rätt jag hade. Men det kommer en budget från nya regeringen. Innehåller den de 20 miljarder som behövs för att hålla nuvarande standard? Mer är behövt! Eller blir det mindre? Avvaktar med spänning.

Missade diskussionsärendena på regionfullmäktige men valen av presidium och valberedning gick utan problem. Nytt presidium. Fortsatt alliansstyre men i minoritet och beroende av SD. Skrivit om det tidigare. S+V har gjort gemensamt budgetförslag.  Bra med mer samlad opposition.  Jag hoppas rent generellt på att skillnaden mellan höger och vänster ska bli tydligare denna mandatperiod.

Ca 20 storskrakar simmade omkring nere vid stranden igår. Det traditionella stormötet på hösten, då de driver fisk tillsammans. Glädjande. Jag har inte sett storskraken på hela sommaren, men de finns alltså och har funnits i Toftasjön och sjöarna i närheten. Tolkar jag det som.   

Tre dagar i sträck har jag travat runt med Kommunnytt och samlat på mig bra stegmängd. I morgon Omsorgsnämnden. Ska nu sätta mig och begrunda handlingarnas innehåll. Temperaturen är plus 12 grader. Alltså utesittarväder. Gränsen går vid 10 sade vi oss, maken L och jag.

Carin Högstedt

Växjö 20221026

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se