22. okt, 2022

Psykos i vänstern eller regering som galärslavar? Akut till veterinär. Vaccindos 5.

Lördag eftermiddag. Hemkommen från stan och Röd Lördag. Nytt Kommunnytt att dela ut. Grådaskigt, småregnigt och inte särskilt mycket folk ute. ”Valet är över” kommenterade folk som blev erbjudna Kommunnytt. – Jo, men nu satsar vi på val 2026.

Läser förstås, som alltid, ledarna i Smålandsposten. ”Svensk vänster i psykos” är rubriken på den ena. Det är rädslan, farhågorna, oron hos många inom svensk vänster (och troligen utanför också) för vad som ska hända med SD vid rodret i regeringen, med mänskliga rättigheter etc.  Det är hjärnspöken och rena fantasier enligt ledarskribenten. Så läser jag i SvD krönikan på ledarsidan av författaren m m Lena Andersson. Inte alltid jag begriper hennes krönikor men denna är inte svår. Hennes rubrik är: ”Kristersson framstod som SD.s galärslav.” Hon har följt och sett Kristerssons presentation av regeringsförklaringen och läst innehållet i Tidöavtalet. Hon har iakttagit – precis som jag och många andra – hur SDs politik genomsyrar avtalet, hur tonen är stenhård, hur vissa delar i avtalet ter sig ”så rödglödgat konfrontatoriskt att hela den öppna samhällsandan i vårt land sluter sig i vånda och obehag”. Ja, nog knottrade sig huden den där fredagen när jag inte väntat mig att delar av SD,s partiprogram skulle få fritt spelrum i regeringsförklaringen. Ingen psykos. Inga hjärnspöken. Det har hänt. Jag är förvissad om att motståndet ska växa.

Region Kronoberg har fått en regering. Allianspartierna håller ihop och kommer att regera i minoritet med 25 platser av 61. S+V i valteknisk samverkan har 26. Sedan har SD 10 platser. Om de skulle lägga ner sina röster t ex om budgetförslag, så vinner S+V. Det kommer troligen inte att hända om större frågor. Inte roligt med fyra år till i opposition i en region med stora behov av reformer när det gäller personalpolitiken. Det går inte att driva sjukvård utan personal. S och V har mycket mer utvecklade tankegångar, idéer och förslag inom området personal än alliansen. Vad alla de som röstade på SD i regionvalet väntar sig av vården har jag inte en susning om. Nu jobbar jag som sammankallande i valberedningen för regionvalet med att få rätt person på rätt plats i nämnder och styrelser. De gamla nämnderna är kvar till årsskiftet. Vi i V är nöjda med uppgörelsen med S. De båda partierna kommer att samarbeta kring budget t ex. Nya regionfullmäktige har sitt första och konstituerande möte nästa vecka och det går att följa på nätet, ÖKV (Öppna kanalen Växjö). Passa på att titta på och kanske lyssna på de personer du röstat på!

Vaccindos 5 fick jag i onsdags. Smidigt, inga problem. Hade planerat väl, tyckte jag, så att inga möten e dy var bokade efter sprutan den dagen. Ifall jag skulle få känning av biverkningar. Då händer något icke förutsett. Min katt Tassi 14 år kan plötsligt inte gå som vanligt. Hon går på tre ben, benen spretar, hon ramlar, är helt utan balans. Stroke, tänker jag och får panik. Tassi är helt vilsen, förstår inte vad som hänt. Dotter kommer. Tassi blir bättre men är inte i balans. Ringer till djursjukhuset som ligger närmast. Vi får komma. Tassi rör sig bättre men bäst att fråga vetenskapen. Vi väntar på veterinären i ett särskilt rum. Tassi skuttar nu som vanligt, nyfiken på var hon är. Hon har aldrig åkt bil, inte som hon kan minnas. Hon har aldrig varit hos veterinären (efter vaccinering m m som kattunge) – peppar, peppar – eller någon annanstans än hemma. Doktorn känner igenom henne. Eftersom hon aldrig mött någon elak människa har hon förtroende för alla hon träffar och har inga problem med doktorn, som inte hittar något fel. Tror att det kan vara en blodpropp, säger hon. Ja, min första tanke var stroke. Uppsikt och förhoppningsvis lindrig propp eller liknande. Nu är hon som vanligt. Det var hemskt att se henne vackla omkring. Men inga sådana tendenser sedan i onsdags.

Har börjat läsa Sofie Axelssons bok ”Valfrihetens pris” om Hur marknadsskolan leker med vår framtid”, Leopard förlag. Har en hel del fackböcker, intressanta sådana, som ligger och stirrar på mig från nattduksbordet. Ska ta itu med att läsa dem.

Carin Högstedt

Växjö 20221022

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se