19. okt, 2022

Rappgo golv, Mickis leksaker, daglig verksamhet, ny ordf i fullmäktige, moralpolis

Onsdag förmiddag. Lite sol, vackert. Bara en tid att passa idag: Vaccindos 5.

Tråkigt för de anställda, för Braås, för kommunen, för familjeföretaget Rappgo med många år på nacken. De har gjort golv och 20 anställda berörs när ägarna känner sig tvungna att avveckla. Verkligen tråkigt. V-gruppen var där på besök för några år sedan. Vi hade förresten en heldag i Braås och var på flera företag. Roliga och givande dagar för att lära känna tätorterna utanför staden. Påminner mig om besöket i Braås detta år, då vi besökte Braås GoIF, som presenterade sitt projekt Aktivitetspark. De hade ett förslag, de skulle söka pengar och inte bara hos kommunen.  Nu är parken så gott som färdig! Här finns något för alla åldrar. Väl genomarbetat projekt – och det gav bidrag plus förstås ideellt arbete. Inte alltid det går så smidigt.

I måndags hade ledamöterna i Omsorgsnämnden möjlighet att besöka den dagliga verksamheten som är förlagd till företaget Mickis i Gemla. Det är ungefär åtta personer i gruppen daglig verksamhet som har sin arbetsplats på Mickis och åker buss dit från Växjö. Mickis förknippar många med leksaker – och så var det en gång. Nu görs en hel del annat också. 50 anställda just nu. Ett par personer ur gruppen guidade oss genom fabriken, butiken et. De berättade vad de har för uppgifter – det är varierande jobb, de visade på maskiner och produkter, tittade på det lilla muséet där man kan läsa om Mickis historia. Sedan 1984 har företaget haft en grupp i daglig verksamhet, alltså personer med någon funktionsvariation, i sin personal. ”Det sitter i vårt DNA”, sa chefen. Efter den gedigna informationen så blev det fika och chefen var med. Han mindes mig och att V varit där tidigare, minst en gång. Tacksamt, alltid tacksamt att göra besök i de privata företagen är min erfarenhet. Som många andra företag och verksamheter är det rätt tungt att driva Mickis i nuvarande ekonomiska situation, då köpkraften är svag. Lite nostalgi också. Vissa leksaker och spel har visserligen förbättrats och ser gladare ut men är i grunden desamma som när jag var liten.

I övrigt styrelsemöte med Bibliotekets Vänner. Planering för vårens föreläsningar och många förslag på tänkbara författare. Det är ett pussel att få ihop ett program som bjuder på lite av varje, poesi, lokalt, samhällsfrågor, skönlitteratur… Diskuterade också Kulturnatten i slutet på januari 2023 och nya idéer om innehåll dök upp. Känner på mig att det blir en väldigt intressant vår. Och vilken avslutning på det här året med Andreas Cervenka om Girig-Sverige; torsdag 8 december!

Så har det förstås varit politik på alla nivåer och jag har haft tid att följa regeringsförklaringen och presentationen av statsministrarna plus första kommunfullmäktige med nyvalda ledamöterna i Växjö kommun. Superbt att kunna följa på nätet. Vi (V) drev igenom direktsändning på lokal TV och i radio på ett mycket tidigt stadium. Numera är det nog genomfört på olika sätt i de flesta kommuner.  Maken L fortsatte sedan kampen i Landsting Kronoberg.  Efter mycket tjat blev det självklart även där.

Vår ordförande sedan flera år i kommunstyrelsen, Anna Tenje (M), blev minister för äldreomsorg och socialförsäkringar. Och detta samma dag som det på eftermiddagen blir klart att – om inget oförutsett händer – alliansen har förlorat makten i kommunen. Kan bara säga grattis! till Anna som fått mycket viktiga områden, som hon nu har ansvar för på nationella nivån. Regeringsförklaringen innehöll återigen mycket och i detalj om brott och straff och migration. Uppfattade inte vilken minister som ska ansvara för granskning av folks ”vandel”, moralpolisen, men det ger sig väl. Tyvärr – inget om äldreomsorgen och de brister som pandemin avslöjat. Det som behövs är resurser till kommuner och regioner, det är där välfärden skapas. Det går inte att fortsätta med underbemanning och underfinansiering. Det leder bara till personalbrist och höga sjukskrivningar. Nu får vi bevaka den budget som ska presenteras om ett par veckor.

Växjö fullmäktige valde genom sluten omröstning Rose-Marie Holmqvist (S) till ny ordförande för kommunfullmäktige, första kvinnan som haft den positionen. Motkandidaten var Bo Frank (M), som haft denna uppgift i flera mandatperioder. Röster för S var 32, för M 29. Bo Frank fick mycket beröm för att ha skött det hela bra. Berättigat beröm! tycker jag. Men nu är det politisk förändring på gång. Och det känns mycket rätt.

Carin Högstedt

Växjö 20221019

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se