8. okt, 2022

Nobelpris, familjehemligheter, Bokens Dag, gå i ide, akut o förlossning

Läser och lyssnar på allt om Annie Ernaux, nobelpristagaren i litteratur. Har inte läst något av henne  men det ska åtgärdas. Det verkar vara en författare i min smak, rota i det förgångna, notera klass- skillnader och -resor. Första fransyskan som får detta pris, föregången av 16 fransmän och totalt 102 män.

På tal om författare – Bokens Dag i Växjö 18 oktober gästas bl a av Alex Schulman. Skulle vilja lyssna på honom. Har precis läst fjärde boken av honom, den senaste ”Malma station”. Suverän på dysfunktionella familjer på tal om att rota i familjehemligheter. Ska se om det finns biljetter kvar till Bokens Dag.

Ser att det kommit en ny biografi om Victoria Benedictsson (pseudonym Ernst Ahlgren). Finns ju flera sedan tidigare. Elisabeth Åsbrink har skrivit om personen Victoria, hennes liv och leverne. Står på tur att läsas den också! Varit intresserad av Victoria sedan tonåren.

Mycket bra ledare i Dagens ETC  7/10 av Johan Ehrenberg, rubriken ”Spara är antikapitalism”.  Ehrenberg skriver: ”Jag vet inte om du tänkt på att all hållbarhet, alla försök att minska vår energianvändning, vår återanvändning av kläder, våra allt sparsammare resor och allt minskat matsvinn och…ja allt sparande av resurser i grunden är antikapitalistiskt”. Jo, det har jag och jag har även insett att det är därför det går så trögt att åstadkomma den nödvändiga omställningen. Precis som du skriver – hållbart är att bekämpa kapitalets makt.

Centerpartiet i Växjö kommun har bytt sida efter några veckors överläggningar med M, L och SD. Nu är det S, V, MP som förs dialog med. De fyra partierna har en majoritet med 32 platser i fullmäktige av de 61. Vet inte någonting om hur det kommer att gå, men hoppas på snabba besked. I Region Kalmar har S, V, C bildat regering. Det finns mycket att ta itu med – inte minst i Region Kronoberg, köer, nerläggningen av palliativa platser (inget politiskt beslut), underbemanning p g a dåliga villkor (personal slutar). I Region Halland har kortare arbetsdag (med bibehållen lön förstås) införts på förlossningen och akuten. Precis de arbetsplatserna har det särskilt svårt i Region Kronoberg. Precis det förslaget att införa kortare arbetstid på just de arbetsplatserna i Kronoberg har (V) drivit i valrörelsen. Det har gått mycket bra i Halland!  V har också drivit det framgångsrika (i Borgholm t ex) förslaget att sätta 1100 som max för en ansvarig läkare att ha som patienter. Finns så mycket som behöver komma i gång!

Lite sol ute och ledig lördag. Igelkottarna verkar ha gått i vinteride. Började inför - vintern – städning ute igår. Vissa krukor tömda på jord och växter, men dahliorna, rosor, pelargoner m fl blommar fortfarande. Kommande vecka välmatad med möten.

Ha en god helg!

Carin Högstedt

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se