4. okt, 2022

Vad händer? konstrunda, Gårdsby hantverkshus, Notteryd, Sporryd, Sandsbro

Spegelblank sjö och sol. 4 oktober. Yngsta dotterns födelsedag. Vacker oktober även då i Sandsbro, som jag minns det. Gick i sandaler.

Helgen började med Röd lördag på Storgatan. Med Röda cykeln och kaffe. Vi var fyra som hjälptes år och folk uppskattade att vi var där även efter valet. Den stora frågan: Hur går det? Och då menas: Hur går förhandlingarna mellan partierna i regionen och i kommunen??? Många vill veta, många är oroliga över vad som kan komma att ske. Vi har inget svar ännu. Samtal pågår, säger vi.

Men det finns ju gränser för hur lång tid det får ta. Kommunallagen säger att senast november ska skattesatsen tas. För det är väl inte ändrat? Dessutom vet vi inte när det gäller kommunen vilka nämnder och styrelser som ska finnas, hur stora eller små de är etc. Efter de stora organisationsändringarna med hopslagna bolag och förvaltningarna är sådant inte klart. Praxis säger att i Växjö kommun är det den nya majoriteten som lägger fram förslag till politisk organisation. I Region Kronoberg är praxis att sådana beslut tas innan valet av sittande majoritet. Finns en poäng med båda.

Så fortsatte lördagen med konstrundan. Jag gick till Konsthallen där de 34 konstutställarna hade varsitt verk utställda. Mycket bra idé. Här kunde vi besökare se vilka konstnärer som vi ville se mer av och så bege oss till den platsen. Mycket bra som sagt och mycket folk i konsthallen. Jag besökte Stadsbiblioteket där Anders Bergön visade fotografiska verk i svart-vitt. Mycket intressant och snyggt. På söndagen åkte jag till Gårdsby Hantverkshus och kunde beundra verk av Peder Gowenius, Bodil Hörlén, Åsa Ring, Kajsa Dahl, Jenny Eneroth. Olika material, former och konstnärliga uttryck.  Jenny Eneroth har jag två verk av hemma. Ser dem varje dag och tycker om dem varje dag. En köptes på just en konstrunda för många år sedan. Den andra några år senare på Galleri i Alvesta.  

När jag ändå var i Gårdsby passade jag på att kontakta en boende där, representant för Hembygdsföreningen. Där kan senaste Gårdsbyboken köpas. Gårdsby socken innefattar Sandsbro och många byar nordost om Sandsbro. Det här är fjärde boken. 1991 års upplaga kunde jag också köpa. Har saknat den. De två första har jag. Blir helt begeistrad när jag läser om ”Sandsbro – från landsbygd till tätort” av Artur Klasson, välskrivet. Tack Artur! Om ”Kvarteret Sågverket” – där jag nu bor – skriver Klasson att när sågverket lades ner (strandskyddet var borta pga sågverket)  skulle dåvarande BPA bygga villor där. ”Detta mötte starkt politiskt motstånd från vissa grupper, som ansåg att det vackra området vid Toftasjön inte skulle få bli en ”Guldkust” för rika människor som ansågs ha råd att köpa de förmodade dyra villorna.” Ja, och den gruppen var i förstone min make L och jag  som bodde i närheten och saknade hyreslägenheter i området. Folket i Sandsbro engagerade sig mycket starkt och vi vann. Det blev hyres-och bostadsrätter. Det blev gång och cykelväg utmed stranden och ingen privatisering av densamma. Ca 200 lägenheter i stället för 6-8 villor med strandtomter.

I den nya boken blir jag än mer begeistrad när jag läser om ”Sporryd – en lång gårdsbyhistoria”, skrivet av Mats Petersson, foto Mats och Paul Kongstad. Det handlar om ett område på andra sidan sjön från mig sett. Jag hade för många år sedan kontakt med en man som bodde på en gård där i närheten och ville att jag skulle driva uppmärksamhet från för Sporryd som en gång var en gård med kvarn. Det hela går tillbaka till medeltiden. Det som nu är skog döljer många minnen, inte minst industriminnen. NU först förstår jag riktigt vad han menade. Hade länge dåligt samvete för att jag inte kom vidare med frågan. Däremot var jag med och drev att Notteryd skulle bli naturreservat. Nu ser jag på karta i boken att Notteryds naturreservat naturligtvis skulle ha innefattat även Sporryd och de lämningar som finns av Sporryds gård och kvarn. Innehållet i artikeln gör mig så intresserad av att åka till området och se med egna ögon att jag får svårt med sömnen.

Igår kväll hade (V) kommunal grupp med både nya och gamla fullmäktigegrupperna. Vi som lämnar kommunfullmäktige fick fina blommor och det bjöds på smörgås och tårtor. Trevligt och bra diskussioner. Vi planerar en hel del utåtriktade aktiviteter under hösten, KommunNytt, Röd lördag på Storgatan, ”Röd måndag” måndag efter kommunfullmäktige på Dalbo, träffar med samhällsföreningar m m. Valrörelse 2026 startar nu.

 -Ja, jag är inte en del av fullmäktigegruppen eller kommunfullmäktige längre. Hur det känns? Lite kluvet. Det är rätt val men också en tomhet, efter något som i mitt liv upplevts som mycket meningsfullt. Men det finns många andra vägar att påverka. Behovet tar aldrig slut. Läser i Dagens ETC (4/10) om hur Österrike släppte in radikal-högern och nu varnas Sverige för samma utveckling.  Intressant och förskräckande läsning om hur FPÖ, parti i Österrike med rötter i nazismen, blev del av konservativ regering och hur det påverkat demokratin negativt.

Carin Högstedt

Växjö 20221004

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se