26. sep, 2022

Samtal på Sörgården, intraprenader, vindruvor, Sandsbro skola

Fruktansvärt att protesterna i Iran får militär/polis att skjuta ihjäl civila, barn som vuxna enligt Amnesty. Protesterna började när Masha Amini fängslades och avled i häktet av de skador hon fått i samband med fängslandet. Det senare förnekas av olika myndigheter i detta ultrakonservativt styrda land. Våra problem på hemmafronten ter sig små när kvinnor i annat land inte får använda sjal på det sätt de vill eller inte alls. Är omvärlden så hjälplös som det känns?

Besök på särskilda boendet Sörgården i Rottne i fredags. Omsorgsförvaltningen hade fixat tid och vi var fem från olika partier som deltog. (L), (SD) och (KD) var inte där. Det är verkligen olika upplägg på dessa besök som arrangeras. Ibland mycket organiserat och info på skärm, ibland mer spontant. Sörgården var av senare slag. Vi gick runt i lokalerna och pratade under tiden med chefen. Inget nybygge, men trevliga, ljusa lokaler och flera uteplatser. Så visade det sig att mänga av omsorgstagarna hade samling för aktivitet och kaffe. Nu fick vi besökare sitta med vid kaffeborden och samtala med de boende. Lite spänt i början. Vad var vi för några? Vi presenterade oss förstås och rätt snart blev det samtal. Inte om partipolitik men om livet. Vad hade de arbetat med? Var hade de bott tidigare? Det visade sig vid ”mitt” bord att en kvinna, 98 år, hade varit lärare och arbetet många år i Sandsbro skola, där mina barn och barnbarn också gått. Dock inte samtidigt med denna lärare. En annan kvinna hade arbetat på stadsarkitektkontoret i Växjö kommun. Vi har en gemensam bekant i f d stadsarkitekten Erland Ullstad, numera malmöbo. Vi har också båda en akvarell målad av denne Erland. Denna kvinna, som alltså jobbat i gamla kommunhuset, ville gärna se det nya. Det kan tänkas att det blir av. Personal menade att det finns en buss att hyra för sådana utflykter.

Sörgården är något så ovanligt i kommunen som en intraprenad. Efter kaffet pratade Åsa (S) och jag med några personal om hur det går och det är positivt. De har nyss förnyat avtalet med kommunen och fortsätter. De har lite mer frihet att lägga upp arbetet och att använda budgeten. Ytterligare en intraprenad finns och det är en hemvårdsgrupp. Det är allt. Vi talade också om kortare arbetstid och delade turer. Region Halland har infört kortare arbetstid med bibehållen lön på akuten och förlossningen. Det har blivit bra enligt mediauppgifter.  Mörbylånga kommun är också ett bra exempel, som personalen framhäver. Drygt två timmar och många intryck, positiva. Bra avslut på veckan.

 Lördagen med födelsedagsfest, en vecka i förväg, för dotterson, som fyller 14. Och 14 var vi runt bordet med tårtor, kakor och presenter. Trevligt!

Idag måndag och inget möte inbokat. Ska börja med att skörda vindruvorna, som är mogna. Sedan är det handlingar till Omsorgsnämndens sammanträde i veckan att läsa in. Ingen stress. Tid att reflektera och följa nyheterna om talmansval och annat.

Carin Högstedt

Växjö 20220926

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se