22. sep, 2022

Från möte om sex efter cancer till skönsång i bästa Piaf-anda

Andra morgonen i rad med kompakt dimma och bara fem plusgrader. Igelkottarna dock aktiva fortfarande.

Fantastiskt möte i tisdags kväll om sex efter behandling av prostatacancer. Sexologen Carina Danemalm-Jägervall informerade om olika behandlingar (operation, hormonell, strålning) och dessa konsekvenser för sexlivet samt olika möjligheter att avhjälpa impotens. Med sig hade hon paret Åsa och Kjell, som berättade om sina liv, hur de möttes vid mogen ålder (Kjell opererats för prostatacancer) och hur de planerar sitt fysiska sexliv - som kärlekshandling och inte nödvändigtvis traditionellt samlag. Många kom, många par i olika åldrar kom. Vi fick ta fram fler stolar och beställa fler smörgåsar. Sådär 70-80-90 personer. Nya medlemmar till föreningen. Kan ett sådant ämne vara roligt att ta del av? Ja, det blev många goda skratt tack vara Kjell och Åsa, som bjöd på sig själva. Bra stämning och jag är övertygad om att många par fick nya kunskaper och tankar med sig. Vi i Kronoberg har ju också turen att ha Carina i närheten. De som vill veta mer kan vända sig direkt till henne. Hon finns på Region Kronoberg.

Igår Regionfullmäktige, sista den gamla mandatperioden och sista för mig, som inte ställt upp på regionlistan. Det är i högsta grad självvalt. Intresset har jag kvar, men engagemanget och orken är inte 110%. Jag har krav på mig själv att läsa alla handlingar och kunna budgetar både fram- och baklänges. Ett enkelt svar är förstås att säga att jag slutar p g a åldern. Men årsmängden är en sak och inget hinder i sig - tvärtom, nertonat engagemang är något annat.

Mötet blev som jag skrivit tidigare kort. På ledamöternas frågestund ställdes fråga från V om varför beslut om palliativa platser (V-förslag som bifallits) inte följs utan de sex platserna stängts helt plötsligt, enligt artikel i media.  Svaret från Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande (M) var att han inte vet men att platserna ska återöppnas. Vad skulle kunna ske om inte media nosade upp dylika händelser? Man kan undra. Ledamot från (L) hade samma fråga.

Fast vårdkontakt finns beslut om. V-ledamot frågade om en vårdcentral kan neka en patient fast vårdkontakt. Nej, var svaret från ordförande (M). Men det har hänt, sa Kerstin (V).

S-ledamot frågade om den långa kön till mammografin, också uppgift i lokala media, att kön är långt utöver det rimliga. Svaret var att detta ska tas tag i.

Regionstyrelsens ordförande (M) informerade om sjukhusbygget (görs varje möte). En av flera överklagningar, denna om den politiska hanteringen av ärendet har avslagits. Ledamot (L) frågade om hur den ekonomiska utvecklingen, räntehöjningar etc påverkar sjukhusbygget. Samma fråga hade (V) med sig. Finns det någon plan B? Svaret var att regionen inte behöver låna pengar ännu och att det de vet, de som är för nytt sjukhus, är att regionen behöver nya byggnader punkt. Något tak för kostnaderna verkar inte finnas.

Så blev det gemensam lunch, trerätters på Teleborgs slott. Gott och en underbar underhållning – tyvärr glömt namnen – men det var en sångerska och en dragspelare från Bolmsö. De sjöng, spelade och berättade om Edith Piaf. Så väldigt, väldigt bra! Tack till Regionfullmäktiges ordförande (C) som nog låg bakom denna kulturella överraskning.

 

Som medlem i Kronobergs läns hembygdsförbund kommer tidskriften ”I Värend och Sunnerbo” i brevlådan. Nr 3 för i år kom häromdagen, mycket innehållsrikt nummer. Rolig och kunskapsberikande om gångna tider och dess betydelse för framtiden. Samuel Palmblad har skrivit om ”Krigets vindar”, flyktingar och speciellt barnen som kom till Sverige. Det handlar om andra världskrigets slut, 1945 – 1946. Januari 1946 fanns främst belgiska och holländska barn i Kronoberg. De bodde på Telestads vårdhem, på Bolmes barnkoloni i Angelstads socken, på Dihults pensionat och på Lidboholms gård fanns 40 finska barn. Bara som exempel. Hela länet ställde upp. Artikeln bygger på handlingar i Krigsarkivet. Skulle vara intressant att läsa mer och se paralleller och skillnader mellan mottagningen av krigsflyktingar då och idag (Ukraina) och i morgon (klimatflyktingar?).

Dimman är borta och solen skiner. Senare idag styrelsemöte med V Växjö och sedan medlemsmöte med Nooshi på länk.  I morgon studiebesök på Sörgården i Rottne, något så ovanligt som ett särskilt boende som är en intraprenad, dvs styr sig själva inom vissa ramar.

Carin Högstedt

Växjö 20220922

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se