24. aug, 2022

Valrörelse i härlig sensommartid

Första gången i år jag ser en häger vid sjön. Jag simmade helt ensam i sjön och plötsligt stod den där på en sten, osynlig från land. En liten, liten igelkott har sitt sommarbo under köpmandisken på altanen, bland gamla löv. Supergullig. Sensommar och underbart väder. Tre simturer idag.

Falkenberg visade sig vara en mysig stad. I söndags var vi där, tre generationer, för att se Lisa Larson-utställningen. Gick igenom Gamla stan. Så fint. Utställningen mycket informativ och bra på alla sätt. Hon har bredare produktion än jag visste om. Vissa saker hade jag inte kopplat till Lisa Larson, men nu blir jag mer uppmärksam. Dotter och dotterdotter gjorde egna saker av lera i ateljén, som var en del av utställningen. Jag kunde inte stödja på ena foten utan gräslig smärta den här dagen. Förstår nu att när jag drämde altandörren i foten (urdumt) så hände något. Nu är den blåtonade foten rätt OK.

Nu har förtidsröstningen börjat. Min vana trogen ska jag rösta i förtid, i morgon på Stadsbiblioteket, om det går som jag tänkt. Kombinerar med att vara vid valstugan på förmiddagen. Gjort ett par utflykter idag med valsedlar till olika lokaler. Kom för sent till en på grund av missuppfattning av klockslag för öppning. Första timmen hade 26 personer redan röstat.

Igår gick pensionärsorganisationernas hearing om äldreomsorg av stapeln. Ca 100 i publiken och alla åtta partierna på podiet. Ämnena för samtalet/debatten hade vi fått i förväg. De var sådana som vi diskuterat hela mandatperioden i Omsorgsnämnden och alla åtta utom en är ledamöter i nämnden. Så hearingen tjänade lite som surrogat för de månader som förflutit sedan nämndmötet 1/6. Men samstämmigheten var igår betydligt större än i nämnden! Plötsligt kunde ordföranden (M) säga sig vilja ”titta på” det ena och det andra och betonade hur ense vi är flera gånger. I nämnden har dock både det ena och andra förslaget avslagits av sittande majoritet. Tror dock att publiken uppfattade skillnaderna mellan partierna och majoritet och opposition. Ämnena var förstås behoven av personal, innehållet i hemtjänsten, individens möjlighet att välja sitt boende, aktiviteter för unga inom LSS, bristen på trygghetsboenden och tillgänglighet med mera. Jag fick inte fram allt jag ville säga – är ju begränsad tid – men det mesta. Det hela tog 2,5 timmar och det är långt det.  

Lugn kväll, molnfri himmel, stilla. Har några insändare på gång, Kan bli något.

Carin Högstedt

Växjö 20220824

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se