20. aug, 2022

Lag och ordning i partierna, sjukhusbygget - inga hinder, Atrium och Dädesjö

Så brakade det loss, blixt och dunder, ösregn! Satt ute hela tiden igår kväll och följde smällarna. Två väldigt nära. En blixt lät som den gick ner i ett plåttak i närheten, en ner i sjön. 22 mm regn. Uppfriskande!

Vaknade tidigt denna lördag morgon. Började titta på Kalla Fakta om partiernas hantering av lag och ordning i den egna verksamheten. Bedrövligt! Tänk att sitta och fatta beslut om lag för att motverka korruption – och sedan medvetet bryta mot den. Det är faktiskt riktigt illa. Bra ledare i DN idag om denna skandal. Rätt – lagen bör omgående ändras så att det inte går att runda den hur enkelt som helst. Tack och lov tre partier som inte ville kringgå lagen, V, C, MP.

Igår till Dädesjö marknad på förmiddagen. Så mycket folk, så stort utbud, så trevligt. Fint område i kanten på byn. V-tältet fint uppsatt. Litet intresse för att ta broschyrer. Folk hade mycket att bära på ändå – fina växter, mat i långa banor, kläder, konst, hantverk, godis… Sociala företaget Atrium där med sina träsnickeriprodukter. Långe mannen kände direkt igen mig. Jag satt i Atriums styrelse för kanske 20 år sedan. Så roligt och positivt möte. Mycket varmt hela dagen, genomsvettig när jag efter att ha varit i stan på eftermiddagen, bl a en visit i valstugan, kom hem och äntligen skulle ta ett dopp i sjön. Då började det åska, så det blev ogjort.

Lyssnade på regiondebatten i onsdags som pensionärsorganisationerna arrangerade. Gott om publik och alla åtta partierna representerade. Fem minuters inledning till var och en är tokmycket. Där gick ca 40 min tid direkt. Publikens frågor på slutet var intressanta. Bl a varför regionvalet är ”det glömda valet” fast det handlar om en fråga som berör alla; sjukvården, plus kollektivtrafiken, kultur och regional utveckling. Varför syns inte regionens förtroendevalda mer? Ja, de medgav att de kanske misslyckats med synlighet. Men ett sätt är ju att ordna sådana här möten varje år och inte bara ett möte på hela perioden några veckor före valet, vilket V.s representant Kerstin sa. Andra frågor var Borgholmsmodellen, äldremottagningar på vårdcentralerna, hyrläkarberoendet (som nu omfattar även sjuksköterskor och undersköterskor), nya sjukhuset, trafiken till och från det och ekonomin för verksamheten, när miljarderna börjar rulla till sjukhusbygget. Den osäkra ekonomin, rusande byggkostnader, räntor etc – hur ska det gå att finansiera? Gunnar (L) som inte ville bygga nytt sjukhus (L och V hade andra förslag 2/3 när beslutet togs) sa nu att hans parti accepterar majoritetens beslut och att det kommer en ny bedömning av kostnaderna. Regionstyrelsens ordförande, Mikael (M), sa att det definitiva beslutet tas 2024. I dagens Smp står att Skanska räknar med att bygga hösten 2023, att ett avtal om 1,2 miljarder är tecknat mellan Region Kronoberg och Skanska och nu i denna månad inleds fas projektering. Jag måste säga att jag har svårt att få ihop det hela. Hur mycket pengar kan läggas ut innan ett nytt definitivt beslut tas – som inte är ett förutsägbart ja till nya sjukhuset???

I morgon en semesterdag med utflykt till Falkenberg och konstnär/keramikern Lisa Larssons utställning Två döttrar, dotterdotter och jag ska roa oss. Om andan faller på kanske en tur på kvällen till stan och konserten med The Ark.

Ha en fin helg!

Carin Högstedt

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se