29. jul, 2022

Overshoot day 28/7 i världen, 3/4 i Sverige, det går åt helskotta

Härlig fredag. Härlig vecka, den sista innan valarbetet m m tar över helt och hållet. Börjat den genomgripande städningen. Frukatsvärt tidsödande. Tre proppfulla Billybokhyllor genom- gångna och städade. Det mesta skönlitteratur. Joyce Carol Oates leder räknat i mängd. Ulf Lundell i bredd, nåja, lite överdrivet. Inger Alfve´n, som gick bort alldeles nyligen, är väl representerad liksom Vilhelm Moberg, Ivar Lo Johansson, Doris Lessing… Så många har betytt så mycket. Den bok som betytt mest var nog Marylin French och ”Kvinnorummet”, som kom på svenska 1978. För mig och många andra. Från senare tid vill jag nämna Ola Larsmos ”Swede Hollow”, helt otroligt bra – kanske speciellt bra för den som söker vad som hände med alla släktingar som for till USA. En del böcker blir utmönstrade, helt nödvändigt, får inte plats. Väldigt skönt att Växjö kommun har återbruk på ”tippen”. Böcker lämnas och kan plockas hem helt gratis. Alldeles utmärkt. Tror dock att det behöver marknadsföras mer.

SvD  har idag (29/7) rapport om Overshoot day, det vill säga den dag då världen har förbrukat årets ranson av förnybara resurser. Det är Global Footprint Network som räknar ut och ser då på bl a energikonsumtion och koldioxidutsläpp. 28/7 var datumet. OM vi tittar på Sverige så var resurserna slut 3 april. Det kan liknas vid att vi lever av sparkapitalet. Det värsta är att trenden är tydlig: Datum för Overshoot day kommer tidigare och tidigare över åren. 1971 var det 25 december. I år har USA 13 mars, Kina 1 juni – för att nämna några. Måste vara svårt att jämföra. ”Vi behöver ta vårt ansvar och inse att vi har en självbild som inte riktigt stämmer med verkligheten” säger Carina Borgström-Hansson, som är expert på ekologiska fotavtryck vid Världsnaturfonden.

I DN har Per Svensson skrivit en lysande recension/artikel om Anna-Lena Lodenius bok ”Svart på vitt. Om Sverigedemokraterna.” Kan inte återge. Måste läsas. Hoppas den är öppen för att läsas på nätet, DN Kultur, rubriken är ”Sverigedemokraterna vurmar för rötter - men inte de egna”.

Tingsryds marknad i tisdags, så stort, så mycket folk, så trevligt bland partitälten. Träffade gamla bekanta, köpte lite kläder, delade ut valbroschyrer och av alla läckerheter som bjöds ut blev det en korv med mos. Gick förvånansvärt lätt att få folk att ta emot broschyrer. Utbudet var ju stort med alla partierna samlade på liten yta. På hemvägen traskade jag runt i Ingelstad och delade valmaterial. Rätt slut när jag kom hel på kvällskvisten. Men bra dag.

Igår tog två mostrar barnbarnen på bio. Mamman hjälpte mig med städningen, den på hög nivå, som kräver stå och vingla på en pall. Jätteskönt att få gjort sådant som jag tvekat att ta itu med själv. Sedan träffades vi alla på fika på kondis i närområdet. Varmt och skönt, satt i skuggan. I morgon Röd lördag på Storgatan och sedan den traditionsenliga träffen på Ryttmästargården intill Kronobergs slottsruin. Jag bjuder de närmaste på vad de vill ha på denna historiska plats med utsikt över ruinen, den gamla vasaborgen. Silhuetten är vacker. På lite avstånd syns heller inte hur illa det står till med murarna, men rasrisken är allvarlig. Sorgligt. Ägarna, staten, måste skaka fram pengar innan det som finns kvar ramlar ihop. Det är ett kulturarv av rang.

Ha en fin helg!

Carin Högstedt

Växjö 20220729

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se