10. jul, 2022

Självbespottning, humlebo, stockrosor, från Skrikebo till Amerika, uppskattad dörrmatta

Solig, blåsig söndag. Badade på morgonen, endast 19 grader i vattnet. Blev ingen längre simtur. Födelsedagsfesten blev inställd. Mamma till dotterdotter sjuk i influensa. Tråkigt för alla, men inget att göra åt. Blir nästa helg i stället. Frågan är hur det går med vår sedan månader bokade resa med övernattning på Öland? Jag och döttrarna enligt tradition ska gå på loppisar m m på den fina ön. Tisdag är avresedagen. Är dotter tillräckligt frisk? Det ger sig.

Lyckades göra en videosnutt med igelkott som biter upp ull ur dörrmatta, stoppar munnen full och sedan smetar ut innehållet på sina taggar. Inte första gången jag ser detta. Begriper inte varför hen gör så här. Jag lade ut videon på facebook. Snälla människor har kommit med uppgifter om igelkottars självbespottning, som fenomenet kallas. Men varför är inte utklarat. Kan vara ett föremål som ger kotten en kemisk retning? Kanske är det en handling som rensar igelkottens lukt- och smaknerver? I det här fallet en dörrmatta helt olik förra dörrmattan som också lockade till bespottning. Intressant! Senaste tillskottet till faunan här på altanen är ett humlebo i en springa mellan trägolvet och cementplatta. Har haft ett s k insektshotell på väggen några år. Ingen humla eller annan insekt där över huvud taget. Ett besök noterades och det var en hackspett. Nu nertagen och ett bo etablerat i golvet.

Lavendeln är fin i år. Petuniorna och pelargonerna också. Rosa stockrosor har slagit ut. Helt underbara. Och 20 m ner mot sjön växer stor blåklocka, finaste sommarblomman. Har inte funnits tidigare. Gullris har letat sig in till kanten på altanen liksom renfana. Pryder sin plats, tycker jag.

Tog itu med släktforskningen igår kväll. Måste göra min 250 sidor text begripliga. Började med mammas sida. Skrev ner de boplatser som finns i rakt nerstigande led. Gård, by och socken samt vilket århundrade. Kärnan är Döderhults socken, mellersta Kalmar län. Gränsöverskridande sker bara till grannsocknarna, Misterhult, Högsby, Mönsterås, Mörlunda, Fliseryd t ex. Kan följa släkten på ett självägt hemman i Skrikebo (Döderhults socken) från slutet av 1600-talet till 1865. En bouppteckning från 1845 visar på ett mycket burget hem. Även i Lilla Eckerhult (också Döderhults socken) var släkten väl förankrad och självägande från 1600-talet. Med tiden så ökade befolkningen och de kunde inte försörja sig på dessa små hemman, som skulle delas mellan många barn. Därför flydde de fattigdomen, dräng- och piglivet och for till Amerika. Väldigt många i släkten lämnade Sverige. Viss kontakt har vi haft med somliga och har fortfarande. En del tror jag kom till Swede Hollow i Minnesota, utanförskapsområde för de som inte lyckades så bra i nya landet. Swede Hollow har beskrivits i bok av Ola Larsmo, så bra, så fruktansvärt bra!

Ny rubrik på Radio Kronoberg igår: ”Synskadad 86-åring med demens nekades plats på äldreboende”. Överklagade och fick rätt. Växjö kommun. Se förra bloggen!

Carin Högstedt

Växjö 20220710

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se