8. jul, 2022

Almedalen, Bergvecka, fint i Skåne, makt över sin vardag livet ut

Fredag, efter en intensiv vecka. I morgon födelsedagskalas. Dotterdotter 15 år, varav 13,5 i Sverige och Gasslanda. Hon fullkomligt bedårade oss, när hon kom som första barnbarn till mig, mormor och maken L bonusmorfar. Livet blev fyllt av ny mening – att träffa dotterdotter och sedan även dottersonen, snart 14 år, minst en gång i veckan. I morgon blir det fest i trädgården, prognosen visar på uppehåll och lite sol, farmors jordgubbstårta och troligen nya favoritspelet sifferkubb. Eller kanske en hel olympiad som förra året?

Gjorde ytterligare besök i Bergveckans utbud, bl a Lilla Björka, där Elin Wägner bodde i många år. Elin Wägnersällskapet bjuder på skulpturer i den undersköna trädgården, som inte är park utan rätt vilt växande. Fint att gå runt och upptäcka på egen hand hur de olika hantverken/skulpturerna ter sig och vad de säger mig betraktaren. Inne i huset fanns fotoutställning med bilder på 20 - 30 svenska författare från 1960 - 70-talen, som inspirerats av Elin Wägner. Kunde snabbt konstatera att jag läst bok/böcker av samtliga. Inte så konstigt. Jag har levt och läst länge och flera perioder läste jag enbart böcker författade av kvinnor.

Så blev det en tur till Lädja. Loppisen på vägen dit ska besökas varje år -  men stängd. Grönsakshandlaren som brukar stå utanför loppisen inte där. Är det coronaeffekter eller? Allt som funnits öppnas inte efter två års pandemi. Så återigen till Galleri Garaget. Ville se på utställningen en gång till och särskilt Annelies Vanhercks linosnitt. Två av dem till salu. Jag väljer den som heter Ung varg. I Belgien finns inga vargar och A har gjort denna lilla bild ( speciellt för denna utställning i Sverige. Finns i 20 ex. Jag är mycket nöjd. Tack vare det lilla formatet (20x14 med passepartout) så är det inga problem med att hitta plats för den.

Lyssnat på en del intervjuer med partiledarna i P1, sett en del av partiledartalen också, så gott som hela Nooshi (V), Annie Lööf (C) och Johan Persson (L). Nooshi: ”Folket bygger landet” och ”förändra på riktigt” genomgående teman. Annie talade bra om våld mot kvinnor, jämställdhet och mot rasism. Persson om skolans brister – men nämnde inte det faktum att L haft hand om skolan som ministerpost i 8 år. Som jag minns hans tal.

Almedalsveckan, som vanligt störd av nazisters/rasisters närvaro, innebar en synnerligen tragisk händelse mitt i vimlet, mordet på kvinna, anställd som psykiatrisamordnare på SKR. Den unge mannen som begick detta hemska knivdåd, har haft kopplingar till rörelse med antisemitiska konspirationsteorier bl a enligt föreningen Expo. Läs i Dagens ETC 8/7 om knivdådet i Visby och hur ”Naziterror har hängt som en mörk skugga över Almedalen” av Andreas Gustavsson plus Keya Izols ”Detta var kortet som Erdogan behövde”.

Intervjun i P1 med partiledare (SD) var otroligt vag på frågor om klimatflyktingar och är de ”riktiga”? Verkade okunnig om att klimatflykt är en realitet idag i olika delar av världen, översvämningar, torka.  Men vi ska inte oroa oss enligt svar, för (SD)s partiledare tror inte dessa flyktingar kommer till Sverige. Blir det inte jobbigt i längden att dela in folk i ”dom där och vi här i Sverige”? Nä, är man nationalist så är man väl, antar jag.

Igår en rejäl utflykt till skånska breddgraderna tillsammans med mellandotter. Vi hälsade på hennes särbo (jag hade inte varit på besök i huset tidigare) i trakten av Tollarp. Fick tidernas lunch. Åkte småvägar hela tiden ner och på helt nya vägar, i alla fall som jag kommer ihåg det. Bodde en gång i tiden i Kävlinge och har sett mycket av landsbygden men kanske inte denna del. Efter lunch gjorde vi utflykt till bl a Kivik – så vackert med alla stockrosor! – till alunbrukets och Christinehofs slott, gick i hembygdsparken i Degeberga… Alun har kallats Det svarta guldet. Alunbrytning startade i Andrarum under 1600-talet och lades ner 1912. Alunskiffer har kunnat användas till mycket, inom färgerier, t ex färgning av tyger, vid garvning, vid papperstillverkning och har haft namn om sig att vara verksamt mot pestsmitta vid förbränning. Ja, det var mycket givande dag, vackra vyer, slott och gårdar, Brösarps backar, lummiga trädgårdar, Kiviks musteri, fantastiska träd.

Två rubriker från Smp nätutgåvan idag som tydligt visar att något är fel när sökande till äldreboende inte tas på allvar: Växjö kommun – ”Sjuk 85-åring får flytta till boende – trots att Växjö kommun sa nej”. Domstolen river upp beslutet, som berörd kvinna överklagat. Alvesta kommun: ”91-åring undvek att dricka för att inte behöva gå på toa – nekades särskilt boende”. Hon är ensam och otrygg. Hon får rätt i domstol. Ska gamla och sjuka och otrygga människor behöva gå till domstol för arr få rätt till ett boende de önskar? Nej. Reglerna ska ändras. Hela denna gångna mandatperiod har (V) i omsorgsnämnden försökt få igenom en mildring av kraven, men de styrande med (M) i spetsen har sagt nej. Tänk på det den 11 september! Det behövs ett nytt styre för individens makt över sin vardag.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20220708

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se