3. jul, 2022

Dadgo-Stars, Galleri Garaget, Vardagar 7, Buss nr 8, Källström, Bergveckan

Vacker söndag, Lite blåsigt men skönt. Blommorna slokar inte, Kom 37 mm regn häromnatten. Väldigt mycket på kort tid. Åska också. Begrep varför jag hade ont överallt och var vrång. Men som vanligt kopplade jag inte förrän åskan dundrade. Lågtryck sätter sig i både kropp och själ på mig.  

I fredags med barnbarnen. Vi badade, lagade mest populära maten, åkte buss nr 8 till Grand Samarkand, där vi på drygt en timme hittade precis det vi sökte: T-shirts till dotterdotter, som blir födelsedagspresent i veckan, jeans till dotterson, Ulf Lundells Vardagar 7 till mig. Läst ut Vardagar 6. (Sticker nu emellan med en Sofie Sarenbrant, ”Andra andningen”. Suttit i solen och läst hela eftermiddagen. Välskriven.) Buss nr 8 går inte via centrum i Växjö utan knyter ihop öst och väst och ger en god överblick över stora delar av Växjö stad.

Magdalena Andersson (S) är först ut som partiledare i Almedalen. Meddelar att utredning tillsätts för att komma med förslag hur vinstuttag i skolor ska kunna förbjudas. ”Det är nog nu”, säger hon. Ja, verkligen. Fram med förslag och beslut!

Igår var det Röd Lördag, som vi kallar våra enkla gatumöten med folket på Storgatan i Växjö. Kaffe till de som vill, Kommunnytt delas ut, samtal vid cykeln och nybildade husbandet Dadgo-Stars underhöll med välkända progglåtar. Uppskattat och vi som inte sjöng och spelade märkte att passerande log, lyssnade, saktade ner - och tog flygblad. Två timmar gick snabbt. Ett längre samtal med kvinna med mycket på hjärtat, bl a inom äldreomsorgen.

Så iväg till Gynkelstorp och Galleri Garagets vernissage – en tradition i Bergveckan, som nu är igång.  Tyvärr kom jag för sent till invigningen av konstutställningen. Illa.  Var inte meningen, men det körde ihop sig. I alla fall såg jag utställningen, som är mycket intressant. Ska dit igen i veckan. Gynkelstorp ligger mellan Berg och Tolg i norra delen av Växjö kommun. Tre olika konstnärer från Holland, Belgien och Stockholm. Jan Nobel, måleri, Annelies Vanherck, linosnitt, Calle von Gegerfelt, grafik och måleri. Galleriet är öppet 2 – 10/7 14-18 vardagar och 12 – 18 helg. Väl värt ett besök!

På hemvägen stannade jag vid Kvarnen i Tolg och loppisen där. Hittade en liten plakett i terrakotta av Arvid Källström med motiv Nils Dacke. Kostade fem kr. Källström är född i Oskarshamn och hans ateljé fanns i min barndom i Påskallavik. Han var morfar till Håkan Juholt.  Källströms skulpturer finns i flera städer i Sverige. Han vistades mycket i andra länder.

Kanske blir det Bergveckabesök i morgon? Inte så varmt enligt prognos. Finns mycket att se och uppleva. Tisdag kommer barnbarnen.

Carin Högstedt

Växjö 20220703

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se