17. jun, 2022

Region Kronoberg behöver ny regering! Barnbarn och igelkottar.

Första ”semesterdagen”, fredag 17/6, dagen efter två dagars regionbudget. Härligt väder, barnbarnen här, badat två gånger. 20 grader är vattnentempen uppe i. Lagat favoritmaten och barnbarnen åt med mycket god aptit. Jordgubbar och kortspel. Körde dotterdotter till kompis, där hennes cykel var. Så skulle de cykla till badplatsen Evedal. Var och handlade, extra mycket när jag nu hade bärhjälp. Sammantaget väldigt fin dag. En svullen fot spökar dock. Vet inte vad det beror på. I morgon träffar jag två av mina bröder på auktion i Braås. Jättekul och många fina saker i vanlig ordning. Ska gå igenom katalogen ikväll. Åker tidigt och tar del av visningen före auktionen.

Regionfullmäktige – ja, vad ska sägas? Hur sammanfatta ca 16 timmars (minus luncher och fikapauser) ordsvall? För det mesta bra debattklimat. Bra att vi fått Quickchannel, det vill säga digitalt system för att begära ordet, votering, rösta etc. Lite skakigt men för att användas första gången välfungerande och sparar tid. Det jag skrev om i förra bloggen – att budgetens underlag förändrats ett par dagar innan vi skulle besluta – var förvarnat om att det skulle kunna inträffa. Men jag hade inte nåtts av det budskapet. Det blev lite hafsigt tror jag för alla partier och konstellationer. Men oroligheter i världen, stigande priser och räntor, snart ett val som beroende på vilka som vinner avgör vilka statsbidrag som kommer att avsättas till sjukvården och regionerna – alla dessa osäkerheter gör att vi ser fram mot november och ett förhoppningsvis säkrare budgetläge. När utrymmet för finansiering minskade med 130 milj kr löste vi i (V) det med att ha kvar uppdragen (reformer/insatser) och skjuta på genomförandet till 2024. Förstår om detta jag skriver kan vara obegripligt. Hur kan 130 milj kr försvinna hux flux? Svaret är att de är inte borta men fick inte användas i denna budget enligt juridiken.

Det är stora skillnader på alliansens ambitioner och S och V.s när det gäller personalpolitiken. Min partigrupp vill tackla situationen med många läkarvakanser på vårdcentralerna, sjuksköterskor som säger upp sig på grund av orimliga arbetsvillkor, jättekostnader för hyrpersonal med reformer som gör att personalen stannar på jobbet, nya söker sig till Region Kronoberg för ryktet om arbetsmiljö och villkor är gott, vi vill tackla det med tillitsstyrning, testa kortare arbetsdag på de mest utsatta avdelningarna (förlossningen och akuten), avskaffa delade turer, max 1100 invånare per läkare på vårdcentral med mera med mera. Från alliansen hördes gång på gång att det finns inga att rekrytera. De förlitar sig på digitalisering och färre personal.  Jag tycker faktiskt de har abdikerat.

I åratal och otaliga debatter har vi tagit upp ett av de mest frekventa önskemålen från pensionärerna om rabatt eller avgiftsfri kollektivtrafik. Det har genomförts i så gott som alla andra regioner och erfarenheterna är bara positiva. Varför köra omkring med halvfulla bussar? Fyll dem! Bra för klimat, miljö, kollektivtrafiken, pensionärers plånböcker och för äldres psykiska hälsa! Ja, det kan bidra till att bryta ofrivillig ensamhet och isolering. Men svaret är nej från alliansen. År ut och år in. Prestige!

Trodde detta var mitt sista regionfullmäktige. Står inte på listan och det är mitt eget val. Men det visar sig att det är ett möte i september. Så om jag behövs (är ersättare) så blir det ett möte till.

Finns naturligtvis väldigt mycket att skriva om från de båda dagarna men det här får räcka.  Jag är nöjd med min partigrupps agerande och övertygad om att det behövs ett nytt styre i Region Kronoberg.

Igelkottarna är här, tidigt ikväll. Superfina. Tassi sover i korgstolen, nöjd med att jag är hemma. Fortfarande varmt och skönt ute på altanen.

Carin Högstedt

Växjö 20220617

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se