14. jun, 2022

Tre kottar och en skata, regionbudgetelände, 1100/läkare, att lägga snavben på motståndarna

Tre igelkottar samtidigt kring matskålen. En skata har förklarat altanen som sitt revir och äter igelkottmaten så snabbt hon kommer åt. Skyr inte mig något vidare utan testar hur nära hon törs komma mig och maten. En halvmeter nu. Vacker fågel, blank och putsad. Det blommar rikligt, förutom klätterrosen från förra året som dött och bägarrankan (heter den så?) som har svårt att komma igång.  

Jobbigt. I morgon börjar regionfullmäktige, två dagars diskussion och beslut om budget bl a. När vi efter många möten och timmars arbete skickat in vår V-budget kommer hux flux ett meddelande om att förutsättningarna för ekonomin och budgeten ändrats. Det är 130 milj kr mindre att använda. Det är ju ungefär det beloppet som vi i V använder för reformer och OB-tillägg för undersköterskor. Märk väl; denna situation har meddelats efter regionstyrelsens beslut om budgetarna. Det nya underlaget är inte berett. Får man göra så här? Nu sitter vi återigen i möten och lägger tid på något som kanske borde skjutas upp till november? Dagen innan mötet. Har aldrig varit med om något liknande. Nya budgetbeslutet beror på att hanteringen av överskott inte godkänts av myndighet! Det borde vara känt innan.

Haft mycket för mig senaste dagarna. Skolavslutningen i fredags firades med tårtor och två omgångar sifferkubb. Lite kyligt men acceptabelt uteväder. Röd lördag på stan och (V)i var där med cykel, kaffe och nya Kommunnytt. Givande samtal om Staglabergsgatan och den detaljplan som – mot förnuft tycker jag – nu gått igenom efter överklagning. (V) enda partiet som förstod de kulturella skälen att inte ge sig på ”läkarbostaden” och tränga in fler bostäder på denna gata, mitt i ”trädgårdsstaden”. Roligt att någon lagt märke till vårt motstånd, som inte var så högljutt men i alla fall ett tydligt ställningstagande.

Igår ett intressant studiebesök hos sjuksköterskeenheten (Sandvägen 2, Norremark). Två timmar information från anställda på olika nivåer. De var stolta över sina olika funktioner och områden. Här fick jag en hum om hur ”nära vården” kan te sig med anställda som har delad tjänst mellan kommun och regionen. Samarbete betonades. Spännande projekt med måltidsrutiner har genomförts på särskilda boendet Kinnevaldsgården. Nu ska det ut i samtliga boenden, enligt entusiastisk dietist. Bara att tacka för detta besök. Endast MP, C, L och V deltog.

Intressant hur många insändare i lokalpressen som handlar om äldreomsorgen. Senast i raden ( 1/6) är C, som vill ha max tio personal per omsorgstagare per 14 dagar i hemtjänsten. Ja, det var ju det vi sa, max 10 sa vi i (V). Och då sa C+M+L+KD att det var orealistiskt.

Distriktsläkare skrev i lördags att max 1100 invånare per läkare på vårdcentralen är rimligt och det tycker Socialstyrelsen också. Precis det har vi med i vår regionbudget (som just nu hänger i luften) som uppdrag, som det kallas. Mål kanske är ett bättre ord. Nu är det i snitt 1730 invånare per allmänläkare som finansieras av regionen. I teorin. I praktiken värre än så för allmänläkare saknas.

I lördags läsvärd, tänkvärd ledare i DN av Amanda Sokolnicki. Hon skriver om hur Sverige blivit ett land av sabotagepolitik istället för tidigare sakpolitik. Hon menar att de senaste 10 åren kantats av att ambitionen hos partier är att blockera andra att göra något i stället för att agera. Lägga snavben på någon, sa vi förr. Ligger onekligen något i Sokolnickis ledare. Se bara pensionspengarna, som V+S+C+MP är överens om, se hur oppositionen letar smyghål för att peta omkull pensionärerna och den lilla tusenlappen. Vet inte om något har hänt i frågan idag.

Gårdagen innehöll också ett lyckat möte på Tallgården i Araby, där vi från (V) mötte invånare och pratade om det stundande valet och vilka frågor de tycker är angelägna. Informellt och drop-in funkade. Efter mötet fortsatte vi dörrknackningen. Undrar hur många fler som skulle rösta, om alla visste att de kan ha rösträtt utan att vara svensk medborgare, i kommun- och regionvalen. Tror man måste prata live med varenda kotte och att det skulle ta skruv. Nydala-Dalbo har lägsta andel som röstar i kommunen. En del har inte bott här så länge som krävs (tre år) men många fler än som använder sin röst.

Ikväll sista styrelsemötet för säsongen med ABF. Även distriktsstyrelsemöte är jag kallad till men jag väljer ABF den här gången. Om jag nu kommer loss på grund av regionbudgeteländet.

Känner mig trött och räknar dagarna, snart timmarna, tills det blir andrum och midsommarvecka. Då upphör mötesfloden och även ett valår brukar det vara tämligen lugnt och rofyllt i juli.

Carin Högstedt

Växjö 20220614

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se