9. jun, 2022

Sommarlov, första doppet, budgetdebatt, sexköp, skolpengar, tornseglare

Visst hör jag tornseglarna ibland, men tyvärr inte i den omfattningen som tidigare år. Annars ungefär som vanligt med fåglarna. Dock fler duvor och de kommer gärna till altanen. Två igelkottar är stamkunder. Har börjat läsa Ulf Lundells Vardagar 6. Blir bra att ha här på altanen. Lite svårhanterlig på grund av tyngden liggandes läsande i sängen. 700 sidor.

9 juni är min mammas födelsedag. Hon skulle fyllt 106 år idag. Har haft en tradition att göra mig ledig den dagen. Bara vara hemma i försommarskönheten. I år en dag utan inbokade möten. Japp. Lugnt och rätt vackert väder. Första doppet i sjön! Några simtag men för kallt för längre tur. Stod 20 grader på temperatur-appen, men då har det inte mätts vid vår badbrygga. Där är det möjligen 17.

Kommunfullmäktige och budgeten är avklarad. Det tog ca 12 timmar. Det blev som förmodat; minoritetsalliansen vann i sista änden. Men det kan bli en kort period för den budgeten. Snart är det val. Knappt tre månader kvar. Då kan möbleras om och i november blir det återigen budgetdebatt och beslut. Den nära framtiden gjorde debatten i förrgår sansad. Förutom ”vildens” rasistiska inlägg stup i kvarten. Olika meningar om finansiering, olika meningar om anslag till främst utbildning och äldreomsorg, olika meningar om skattepengar till flygplatsen… Det är skillnader. Alliansen hade minst pengar till nämnder och styrelsers verksamheter. SD låg väldigt nära allianspartierna. Mest resurser till skolan och omsorgen finns på motsatta sidan S+V+MP. Alliansen sänker skatten. Vi andra lägger mer pengar på skolan, V hade största anslaget, och det behövs om alla barn och unga ska bli sedda, hörda, förstådda och klara av grundskolan, komma in på gymnasiet och ha en bra grund vidare i livet. Det var på samma sätt också skillnader i resurser till äldreomsorgen. Klart att skattesänkningen påverkar resurserna som kan fördelas till viktig verksamhet, att avskaffa delade turer, öka grundbemanningen i omsorgen t ex. Vänsterpartiet var enda partiet som inte nallade pengar från bostadsbolaget och hyresgästerna. Däremot tog vi – liksom övriga – en rejäl summa ur energibolaget VEABs stora överskott. V-gruppen var nöjda med vår budget och förslag. Nu är en sammanfattning av debatten på pränt i ett nytt Kommunnytt.

Nu gäller det för mig att läsa in mig på partiernas förslag till Region Kronobergs budget. Två heldagar nästa vecka är avsatta. Det lär vara sista regionfullmäktige före valet och jag ska tjänstgöra båda dagarna. I morgon möte i vår regiongrupp för att fördela ärendena och även anta en valplattform. Efter det – samling i Gasslanda och tårtkalas, för nu är skolan slut och sommarlovet börjar.

Dagens ETC, ledare av Andreas Gustavsson, ”Maktmän köper sex i vår pursvenska hederskultur”. Om ”Männen som har allt, kvinnorna som har ingenting – som blir ingenting. Är det kicken?” Läs!

Carin Högstedt

Växjö 20220609

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se