30. maj, 2022

Tårta i fyra våningar, hackspett, budgetar, bostadsbubbla, kritik från IVO

Ja, men Mors dag blev ju väldigt fint väder och besök av alla döttrar som kunde, barnbarn, svärson och barnbarnens farmor. Inga problem med att sitta ute. Och min egengjorda tårta fick godkänt; fyra våningar, vaniljkräm, bananer, jordgubbar, jordgubbsmousse, vispgrädde. Bottnarna inköpta på COOP.  Riktigt roligt och urlänge sedan jag gjorde en tårta nästan själv. Hackspett har glatt i fågelmaten flera dagar, större hackspett som den heter, men är rätt liten tycker jag. I övrigt en helg med fönsterputsning och städning. I alla fall köket, hall och badrum. Fortsättning följer, men mycket tid är inbokad av politik och föreningsaktiviteter.

Idag på förmiddagen träff med regiongruppen, Finputs på vårt budgetförslag. Ska lämnas in idag. Läser i media om att Alliansen i regionen ökar budgeten med 200 milj kr. Varifrån kommer dessa pengar? Blir inte klok på det. Nämns inte. Varför frågar ingen journalist om det? Nåja. Får ägna tid åt att jämföra de olika budgetförslagen i detalj. Två dagars möte planerat för regionfullmäktige, 15 – 16/6.

Intressant i Smp, lokala dagstidningen, idag. ”Växjöföretagen använder Stockholmslinjen i mindre utsträckning: Väldigt lite”. Handlar alltså om flyget och företagsledare uttalar att de väljer tåg i stor utsträckning av miljöskäl. Digitala möten i större utsträckning, flyg i mindre. Näringslivet går i bräschen för klimatet, men ägarna, dvs ledningen för Region Kronoberg och Växjö kommun vill behålla stockholmslinjen trots att planen inte ens är halvfulla. Det betyder förstås att det kommer behövas ännu  mer skattestöd till flygplatsen, vilket då tas av skattebetalarnas pengar.

På insändarsidan skriver signaturen ”Stopp!”  om ”Bostadbubbla i Växjö?” Det är inte bara nyproducerade hyresrätter i Galaxen (byggda av kommunalt bolag) som står tomma. Det är flera på olika ställen i staden, både bostadsrätter och hyres. Skribenten är också rädd för att varenda grön plätt ska exploateras. Delar oron och säger nej till exploatering av skogen i Hovsdal, som jag skrivit om tidigare. Inte för att skogen är så märklig, men för att den används som studielokal av många förskolor, grundskolor i den omgivande närheten. Och som vandringsstråk av andra.

Och så i samma Smp – den sorgliga rubriken om ”Hård kritik mot brister på gruppboende i Växjö”.  IVO har riktat mycket kritik mot förhållandena och ansvarig chef medger en del brister. Varför har inte jag ordinarie ledamot i nämnden kunskap om vad IVO kommit fram till? Varför får jag den kunskapen i tidningen? Ska skicka frågor till Omsorgsnämndens möte på onsdag. Har försökt få till stånd en ändring i delegationsordningen m m men fått nej. Det är förstås alldeles utmärkt att media granskar, men nog borde nämndens ledamöter vara uppdaterade om ett kommunalt LSS-boende brister på flera punkter och av vilka skäl.

Ska snart till V Växjös styrelsemöte tätt följt av medlemsmöte om vårt budgetförslag för Växjö kommun. Det är en hektisk tid. Dock - eftersom det är valår så kommer budgetarna i region och kommun kunna ändras när de nyvalda fullmäktigeledamöterna tar över från oktober. Dessutom är det en svajig tid med krig, inflation och osäkerhet. Inte optimalt budgetläge.

Kallt, grått, lite regn idag. Som gjort för att sitta inne och läsa Ulf Lundells ”Vardagar 6”. Blev helt förbluffad att han fortsatt publicera sin dagbok, både nr 6 och 7 utgivna! Ska skaffa nr 6, absolut. Läst de 5 och blev något mätt. Men nu har det gått ett år och jag är redo igen.

Carin Högstedt

Växjö 20220530

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se