22. maj, 2022

Nebrodgran på Sicilien, civilkurage i Polen, folkfest i Araby

DN Kultur denna söndag – fint reportage om Sicilien. Väcker minnen till liv. När var maken L och jag där på spaning efter Nebrodgranen, den sällsynta inhemska granen på norra Sicilien. Någon artikel om den avgjorde resmålet april 2001. Resedagboken berättar: Vi flög från Arlanda till Malpensa. Hyrde bil och körde rätt många timmar mot nordost och Madoniebergen. Så krävdes en vandring på 6 km och där var granarna. Som jag minns artikeln vi läste så fanns det bara tre granar kvar på Sicilien och de står där framför oss. När jag nu googlar så är det ca 25 av Abies Nebrodensis, extremt sällsynt. Avskogning har hotat och hotar. De vi såg stod på 1462 m ö h. Vi bodde på Auberge Madonie, mycket gammalt hus, i P Sottana, mycket gammal stad. ”Otrevligt klinkergolv med flera lösa plattor”, har jag antecknat. Hoppas det har ändrat sig – golvet alltså – och att granarna är kvar. Självfallet fotade vi granarna från alla håll med kamera. Och just den rullen försvann på något hotellrum, glömdes vid packningen.

I samma kulturdel en lång artikel av Maciej Zaremba, som är mycket intressant. Han förklarar hur det kommer sig att Polen tar emot så många ukrainska flyktingar helt i  motsättning till polska regeringens ultrakonservativa politik. ”Jag reser till Lublin, 10 mil från Ukrainas gräns, för att förstå hur det blev möjligt i ett Polen som är långt ifrån välordnat och där man vinner val på att säga nej till flyktingar”, skriver Zaremba. Och så får vi läsare en hel del historia och framför allt en fantastisk berättelse om hus civilsamhället organiserar och har otroliga framgångar i sin iver att hjälpa människor på flykt. Så intressant!

30 mm regn på två dygn. Bra för växtligheten. Men dåligt för planerade aktiviteter utomhus, som Kommunnyttsutdelning på stan m m. Folkfest Araby verkade inte påverkas negativt särskilt mycket. Med tält för verksamheter och musik så var stämningen hög och mycket folk var där. Men visst, kanske hade varit dubbelt om fint väder. Kändes bra att vara där ett tag, så länge sedan det var folkfest i den här förorten.

Två igelkottar samtidigt på besök. Kommer minst en varje kväll.

I morgon besök på Åryds skola, möte med kommunala gruppen och tisdag har Vårdförbundet info och debatt. Omsorgsnämndens arbetsutskott häromdagen tog bara en timme, få beslutsärenden. Fortsatt svårt att rekrytera semestervikarier till nattarbete och LSS-verksamheter. Följt upp studiebesök med att skicka in skrivelse om vissa förbättringar inom LSS.  

Carin Högstedt

Växjö 20220522

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se