17. maj, 2022

Bostäder som folk har råd med, främlingsrädsla, pride stad Växjö

Igår kväll, 16/5 kom första igelkotten! En liten en med god aptit och orädd för mig. Cirka kl 21.00, fortfarande ljust. Livligt fågelliv. 25 - 30 pilfinkar och mitt i den brun-beiga flocken en domherre, Den kommer då och då. Har troligen en ruvande hona i närheten. Fem ringduvor samtidigt igår. Syrenerna är ingen berså eller häck längre. Snarare en skogsdunge. Mängder med blommor. Bra gener i syrenerna från Sörbo utanför Oskarshamn, där mamma och pappa bodde på äldre dagar. Sammaledes med aklejorna som sprider sig hej vilt, också de från Sörbo. Tog alltså med plantor därifrån för ca 34 år sedan.

Prideparaden var en fullträff, en glädjefylld upplevelse och så många som ställde upp! Inte förrän jag såg paraden på TV via Smålandspostens inspelning av hela paraden fattade jag hur många vi faktiskt var som tågade. Gott om folk som deltog genom att stå längs vägen och vifta med prideflaggor. Ett plus för Växjö kommun, något att vara stolt över och ta vara på. Tusentals i pridetåget – wow!

Igår kväll på möte med Region Kronobergs ”funkisråd”, där patientföreningar och tillgänglighetsföreningar får träffa ledningen för regionen och ha en dialog. Jag är där för ProLiv Kronoberg. Frågor kan skickas in skriftligt i förväg och svaren fås också skriftligt. Sedan är det information. Det var hög klass på informationen om Barnens bästa i Kronoberg, om kunskapsstyrning och om läkemedelsgodkännande. Diskussion om huruvida rådet ska ha funktionsnedsättningar eller funktionsvariationer i sitt namn. Olika meningar. Jag håller på variationer men det är rätt tungt och inte så beskrivande vad det handlar om. Å andra sidan; vem är inte begränsad och nedsatt i någon funktion?

Idag en fantastisk morgon med frukost ute. Så ideliga problem med anslutningar till nätet. Konstiga nya krav på pinkoder och f-n och hans moster. Inte förrän jag kom till fullmäktige förstod jag att det var inte bara jag och mina maskiner som var problem utan hela kommunens system. Allt verkar nu löst, peppar, peppar. Kommunfullmäktiges dagordning inte särskilt lång eller upphetsande. Mötet tog dock fyra timmar. (V) hade en motion, den enda, och den handlade om att tillämpa nya grepp för att minska kostnaderna för hyresrätter, så att vanliga människor med vanliga inkomster har möjlighet att bo i dem. Debatt och avslag från alliansen, som uppenbarligen inte vill att vanligt folk ska kunna efterfråga lägenheterna. De har de hellre tomma. Ett år efter att nya lägenheter i en fastighet varit färdiga är hälften inte uthyrda. Trots bostadsbrist. Intressant att de inte heller ansåg att de subventioner som staten lämnat under en period varit positiva. De bidragen/subventionerna har avskaffats i riksdagen, av allianspartierna. Samma partier som försvarar detta kunde för ett par månader sedan besluta att bygga ett P-hus med ca 5 milj kr i underskott varje år – som tas från skattebetalarna. Det bidraget köper de men inte till bostäder! V+S stod för att pröva de idéer som haft framgång i t ex Örebro och Göteborg, men de kallades illegala här. (SD) höll egentligen med (V) men trodde på fullt allvar att det inte var lagligt. När de pressades på vad som inte var lagligt kunde de inte svara. Voteringen 24 för V.s motion, 37 mot.

Mitt ärende i den tunna dagordningen var förslag till ny kemikalieplan. Märkligt att i denna kommun som en gång var bland topp fem i fråga om miljöarbete är intresset inte märkbart för sådana här frågor. Ingen utom jag begärde ordet. Jag har följt kemikaliefrågorna och planerna i åratal med stort intresse. Den här planen var en blek kopia av den förra på samma ämne. Min fråga var om kompetensen nu finns att förverkliga planen och fasa ut gifterna. Svaret från ordföranden i Hållbarhetsutskottet var ett ärligt - nej. Vi har alltså sedan 2016 när första planen antogs haft bristande kompetens på området och har fortfarande. Därför ska kunskaper komma i första hand nu. Inte konstigt att vår ranking när det gäller miljö och klimat är neråt.

I övrigt tog ”vildens” interpellationer så mycket tid i anspråk att det är skamligt. Det bara fortsätter. Personangrepp, främlingsfientliga uttalanden i en evig svada. Gräsligt.

Sitter ute och skriver. Lite kyligt men skönt. I morgon och resten av veckan fulltecknat. Fantastiskt att få uppleva en vår igen! Solen skiner fortfarande på skogen tvärsöver sjön kl 20.30. Duvor traskar runt.

Carin Högstedt

Växjö 20220517

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se