7. maj, 2022

Hovsdal, solceller, Nina Björk, Nytida, LSS-boende, Ingelstad, Ehrenberg

Ingen sol men halva frukosten åts ute för första gången i år. Fick sällskap av flera talgoxar och blåmesar plus en vacker grönfink och den alerta nötväckan. Kanadagås trumpetade.

I veckan var Johan Ehrenberg här och talade om klimatet och hur ”Räddningen” ska genomföras. Solkraft spelar mycket stor roll; eller rättare kan och borde göra det. Det plus batterier. Johan visade bilder på solcellsutvecklingen i andra länder. Finns knappt en yta som inte går att förse med solceller. Bara begränsat tänkande. Sverige, Finland, Norge ligger i botten på solcellsanvändning i Europa. Johan talade i två timmar drygt och med humor om energi, om husbygge, om ekonomi – saknas inte pengar - om konstgödsel kontra fermentering och mycket annat. Gott om publik i IOGTs stora sal. Som avslutning hade vi allsång – ”Staten och kapitalet”. Tack ”Tankarnas trädgård”, den lokala föreningen/tankesmedjan, som arrangerade det hela.

Innan Ehrenbergs föreläsning hade vi styrelsemöte i V Växjö och kunde bl a summera den mycket lyckade 1 maj – manifestationen. Några förbättringar antecknades, inköp av svensk flagga (den gamla försvunnen) och nya megafoner. Talkörerna behöver organiseras bättre. Men småsaker jämfört med det som fungerade och publiken som hörbart uppskattade talen och musiken liksom Nina Björks föreläsning.

Genom en inställd aktivitet i onsdags blev dagen fri och den använde jag till att plantera och röja på altanen. Inte helt färdig, men en mycket bra början. Precis när jag kände att nu får jag sluta häva jordsäckar och tunga krukor för artrosen protesterade, så kom dotter på besök och vi hade första te-stunden ute omgivna av blomkrukor med blommor eller med jord och spännande lökar.  Tyvärr har olivträdet inte klarat vintern. Får se om jag försöker igen med fikon, citroner eller oliver. Palmen jag köpte förra året dog en långsam men dock död från första stund.

I torsdags till Kalmar för träff mellan V.s regiongrupper i Kronobergs, Jönköpings och Kalmar regioner. Gott om folk från alla håll och en givande dag, då vi pratade om samverkan, gemensamma förslag, om läget och aktuella händelser. Vi höll till i det helt nya ”psykiatrihuset”, där all psykiatri är inrymt och med en in inbyggd korridor är kopplat till gamla sjukhuset. Bara detta nya hus är värt ett besök i Kalmar, snyggt, ljust, genomtänkt och kostade under en miljard, blev billigare än prognosen. Fantastisk utsikt från plan 8.

Vi talade om akutvården, om den nära vården, om förlossningsvården, om kollektivtrafiken och hittade flera gemensamma punkter vi kan driva i alla tre regionerna. Intressant föredrag av landsbygdsutvecklare Christina Johansson, Region Kalmar. Hon berättade om ett projekt som ska lyfta Högsby kommun och som sedan förhoppningsvis kan användas som metodik i flera kommuner med utflyttning, arbetslöshet etc. Har Region Kronoberg en motsvarande funktion som landsbygdsutvecklare och vem är det i så fall? Hela utflykten tog 12 timmar. Åkte tåg ett gäng från Växjö och Kronoberg.

Igår ett besök på LSS-boende och daglig verksamhet i Ingelstad; Tallskogen med flera hus. Verksamheterna drivs av Nytida. Färre än vanligt från omsorgsnämnden deltog: En från C, en från V och en från S. Ligger väldigt fint de här husen med nära till natur och smälter fint in i övrig bostadsmiljö. Nischen för dagliga verksamheten är hantverk, vävning t ex. Gick inte att motstå en liten matta eller jag tror jag ska använda den som duk förresten.  Vissa saker är till salu alltså. Den dagliga verksamheten innehåller också legoarbete till två olika privata företag. Trevligt och väl förberett besök. Semestervikarier har de klart med.

Nu är det snart Röd lördag på Storgatan i stan. Ska ta bussen in och delta. Regiongruppen ska vara där idag, det vill säga de som står högt upp på listan och de nuvarande i fullmäktige.

I morgon söndag ska jag träffa två kvinnor som är engagerade i att bevara Hovsdal-skogen i Växjö. Vi ska göra en skogsvandring i det hotade området. Inte för att jag behöver övertalas. Jag har varit emot exploateringen av denna gröna lunga sedan idén kom upp för många år sedan. Kyrkan, industrier m fl har protesterat, detaljplanen har överklagats, fått göras om. Förutom kyrkogården och industri är en granne mycket trafikerade Norrleden. Men det blir trevligt att få kunnigt sällskap om den biologiska mångfalden t ex i morgon kl 9. Sedan är det ”skrivarstuga” med V Kronoberg.

Carin Högstedt

Växjö 20220507

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se