16. apr, 2022

Vacker påsk, Hagavikskola, vad tycker medarbetare? Sexuellt våld som vapen, krigsbrott

Vilken påskafton vädermässigt. Blå himmel, stilla och soligt. Första sädesärlan här. Storlommen har kommit. Hört den ropa. Rödhake hänger i buskarna liksom grönfinkarna. Och ja, katten Tassi är väldigt rädd för måsarna. Det är skrattmåsar som skrämt henne. Så fort hon hör en mås nu – vilken som – så skuttar hon till dörren och vill in. Och helst ska jag vara ute med henne. Då är hon tryggare.

Skönt att det är mötesfritt några dagar. Det väntar rätt intensiva veckor. Omsorgsnämndens arbetsutskott var det kortaste mötet ever i den nämnden; en timme. Inte många ärenden och inte så mycket kontroversiellt. Skrivelsen från Julia (S) om att låta göra en utvärdering av LifeCare, det digitala systemet som styr de anställdas arbete och liv, avslogs av de styrande, precis som jag skrev inför mötet. Återstår beslut i nämnden om en dryg vecka. Fattar inte hur ett så bra förslag kan avslås oavsett tyckande i övrigt. Kan ju aldrig vara fel att höra vad medarbetarna anser om en så viktig del av arbetsmiljön.

I torsdags hade (V). kommunala grupp digitalt möte med representanter för Nämnden för arbete och välfärd (socialnämnden) om NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) och därmed sammanhängande frågor. Hur arbetar de? Har de tillräckliga resurser? Vad skulle de vilja ändra på? De här tjänstepersonerna arbetar mest med vuxna med diagnosen NPF. Det blev en spännande timme, där vi fem V-partister fick svar på många frågor och också en berättelse från mycket nöjda anställda som tycker de har ett givande jobb, att utvecklingen i arbetssätt går framåt, att de går till jobbet med glädje. Roligt att höra! Jag lärde mig en hel del om vad arbetet innebär, om boendestöd, om kartläggningslägenheter, om genomförandeplaner…De sa att de får många studiebesök från andra kommuner, vilket ju tydliggör att de har något att berätta om och visa upp.

Så har jag haft besök av grannar/vänner en bit härifrån. Trevligt att träffa människor som är bofasta i Sandsbro sedan länge och har intresse för utveckling av samhället. Och idag familjen i Gasslanda och barnbarnens farmor. Vi kunde sitta ute utan att frysa det minsta. Och barnbarnen fick leta upp sina påskägg som brukligt. I morgon hoppas jag kunna få besök av äldsta dottern och mellandotter. Gäller att passa på i helgen. Såg för övrigt två personer som badade i sjön idag. Djärvt. Enligt temperaturappen så är det 7,5 grader i vattnet. Jag vill ha dubbelt för att hoppa i.

Kommande vecka börjar med kommunfullmäktige. På dagordningen är det gott om (4) motioner från (V) plus min interpellation om hedersrelaterat våld. Så det finns att förbereda. Annandagen får gå till det plus att läsa in årsredovisningen, som också ska behandlas. Stort beslut är Hagavikskolan som beräknas kosta 383 milj kr inklusive sporthall.

Bra om sexuellt våld i krig som ett långtidsverkande vapen i SvD 11/4. Jag skrev lite om detta ”vapen” i min förra blogg. Tortyr i olika former, sexuellt våld och våldtäkter – skräck och fasa, krigsbrott. Att inte förhindra våldtäkt är också det – ett krigsbrott. Likväl händer det. I vår tid. Är vi bara maktlösa åskådare?

Carin Högstedt

Växjö 20220416

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se