11. apr, 2022

Alex Schulman, Girig-Sverige, Miljardärer till max, LifeCare, minutstyrning

Alex Schulman – om jag någonsin tänkt eller sagt något illa om dig – vilket inte är omöjligt – så tar jag tillbaka det. Förlåt, förlåt! Läste din berättelse om dina dåliga tänder och din barndom i DN i söndags 10 april. Så otroligt berörande, så stark berättelse, så fängslande, går inte att släppa, sitter i huvudet. Har läst dina två senaste böcker om din familj och uppväxt, blivit imponerad och tyckt mycket om. Men beskrivningen av skadade tänder, smärtan, skräcken för tandläkaren, skammen, skammen är formidabelt bra. Tack!

Samma söndag har SvD ett reportage om Sveriges miljardärer. Carl Cederström guidas i miljardärernas värld av Andreas Cervenka, som skrivit ”Girig-Sverige”. Grund för reportaget är också det faktum att Sverige är så gott som världsledande i antal dollarmiljardärer per capita. Fyra gånger fler än USA, 10 gånger fler än Ryssland. Finns mycket att lära genom att läsa artikeln och knappt en tror det är sant. ”Girig-Sverige” verkar vara en nödvändig läsning. De senaste 40 åren har Sverige förändrats i grunden. När jag växte upp var jag övertygad om att Sverige var ett av de bästa länderna i världen. Fattigdom var undantagsfall. Alla hade möjligheter att utbilda sig och arbeta, bo drägligt. Välfärden utvecklades genom reformer. Så sakteliga blev kvinnor och män mer jämställda. Arbetare fick löner att leva på.  Vad är det som har gjort det möjligt med de djupa klassklyftorna i dagens Sverige? – Kräver nog ett studium av Cervenkas bok t ex för att kunna svara. Slopandet av arvsskatter, fastighetsskatter etc förstås.  Inget annat land har så stort gap mellan skatt på arbete och skatt på kapital.

Måndag kväll. Lugn dag med lugnare väder, det vill säga inte så blåsigt. Besök av dotter och vi drack te ute på altanen. Igår på besök hos familjen i Gasslanda med korvgrillning och fika ute. Det är april, det är vår och det är ljust ute länge. Några möten väntar men känns ändå som lite påsklov. På onsdag omsorgsnämndens arbetsutskott. Få ärenden igen. En bra skrivelse av Julia (S) om att utvärdera planeringsverktyget LifeCare, som är det som styr hemvårdspersonalen arbete och omsorgstagarnas innehåll i livet genom att sätta hur många minuter en dusch får ta eller ett toalettbesök. Förslag till beslut är avslag, men det hoppas jag går att ändra på. Verkar ju inte genomtänkt. Milt sagt.

Nu 20.30 har mörkret sänkt sig.

Carin Högstedt

Växjö 20220411

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se