9. apr, 2022

Våldtäkt som vapen, Destination Småland, IT-haverier, Väg 941, skrattmåsar

Fruktansvärda bilder och rapporter från Ukraina. Massgravar, avrättningar av civila, våldtäkter, bombning av tågstation med ca 50 döda, varav fem barn. I Växjö kommun diskuteras noll-vision mot mäns våld mot kvinnor. Inte så långt härifrån används våldtäkter som vapen i kriget. En skulle kunna ha trott att just det ”vapnet” har upphört att användas år 2022 – i krig såväl som fred. Men icke. Bedrövligt.

Bra artikel i DN om digitalisering och IT-haverier i offentlig sektor, skriven av Christian Landgren och Christer Sturmark. Vet inte om de kanske i någon mån skriver i egen sak, men deras sju punkter är värda att tas på allvar, allt för att göra bra upphandlingar av IT-system som tjänar verksamheten i stället för att hindra, som Växjö kommuns skolplattform IST till exempel. Den har stulit mycket undervisningstid från eleverna.

Ser i Smp att det regionala bolaget Destination Småland är ”Årets marknadsförare”.  Grattis! Så roligt. Det var ett rent nöje att sitta i den bolagsstyrelsen, vilket jag gjorde en period. Oskar Wijk har varit vd några år och lett utvecklingen av besöksnäringen i vår region. Han slutar nu för ett annat jobb. En tämligen ny destination av stort värde är Nationalpark Åsnen.

Det har gått ett antal dagar sedan jag skrev blogg. Å andra sidan har jag haft en artikel i Smp (tack ni som uppmuntrat mig med uppskattande ord om den) och lagt ut på andra media. Därtill har jag tillbringat 9-10 timmar på möte med regionfullmäktige, som tjänstgörande ledamot. Mötet handlade om årsredovisningen för 2021, några motioner och Länstransportplan (LTP) plus information om Covidläget, interpellationer om syn- och hörselinstruktörer, som är en allvarlig brist på i regionen. Beslutet om nytt sjukhus har fått två överklagningar (beslutet om detaljplanen betydligt fler), men krav på inhibition, - det vill säga att allt arbete med sjukhuset ska stoppas i avvaktan på att överklagande avgörs, - är avslaget och det tyder på att överklagandena inte kommer att ha framgång.

Vi i V-gruppen tog upp den ojämlika barnavården, vårdköer, sysselsättningsgrader och så den fråga som jag ansvarade för – att tidigarelägga breddningen av Väg 941, som varit aktuell i politiken i 10 år. Nu är det inte Trafikverket som bromsar, nu är det politiken! Utvecklat det i en skriftlig reservation, som jag ska lägga ut idag. Efter tre voteringar stod det klart att vi i V var de enda som ville få ett positivt och synligt slut på ett ärende som varit en långkörare och som ingen är emot (???), i alla fall inte högljutt.

 Nästa regionfullmäktige är 15 – 16 juni, då är det budget, och sedan är det val. I och med att regionfullmäktige varade till 18.30 blev det inget av att åka till Hjortsberga kyrka för en kväll med olika inslag för att lyfta kvinnors liv och världar.

Regiongruppmöte, fullmäktigegrupp, kommunala gruppen möte, ABF, Bibliotekets Vänner styrelsemöte, ja, veckan fylldes med mycket intressant. Nu in i påskveckan. Hoppas på uteväder. Har inte varit det minsta lockande på senare dagar. Gott om bofinkar. Tassi vill inte gå ut, inte ensam. Misstänker att skrattmåsarna jagat henne. De skriker gällt och dyker ner mot henne i farten när de ser henne. Nåväl. Jag ska snart flytta ut på altanen. Då är Tassi trygg.

Ha en trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20220409

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se