20. mar, 2022

Ser fram mot Prideparad, öka grundbemanningen i omsorgen, på fötter efter covid

Så där. På fötter. Äntligen ett livstecken. Fantastisk söndagsmorgon med maffig soluppgång. Ännu en dag med sol. För ett par dagar sedan testade jag mig för covid. Det var positivt. Trodde jag inte, men så var det. Tydligt. Så många gånger som jag sagt att jag har klarat mig i två år. Inte ens en rejäl förkylning, peppar, peppar. Men peppar hjälpte inte i längden. Inte feber längre i alla fall.

Den gångna veckan lite av ett töcken. Läst flera böcker. Sett på TV. Upptäckte att Kontrapunkt har startat igen. Och Muren. Löste ett och annat korsord. Skrev en motion om ökad grundbemanning i äldreomsorgen. Tycker att kommunfullmäktige ska ta ställning till det, inte bara omsorgsnämnden. Har burit på den och andra idéer och förslag i huvudet ett bra tag. Blev verkstad när Smålandsposten återigen avslöjar misstänkt vanvård i omsorgen i kommunen. Anmält av undersköterska enligt Lex Sarah. Kommunal har en ny rapport om arbetsmiljön i Sveriges omsorg.  Det som jag skrivit så många gånger bekräftas: Underbemanning och underfinansiering.

En ökad grundbemanning, alltså fler tillsvidareanställda undersköterskor och personal på varje arbetspass skulle lösa många problem, t ex höga sjukskrivningstal, lättare att rekrytera, större chans att anställda vill stanna på jobbet – bättre arbetsmiljö ger tryggare omsorgstagare och anhöriga.

Undrar om arbetsutskottet i onsdags fick information om detta senaste ärende? -Jag var ju hemma sjuk. Har mer på gång för att påverka in i det sista den här mandatperioden. Börjar ju bli ont om tid. Valrörelse stundar och då är det inte läge för annat än utåtriktat arbete.

Äntligen har den kommit – inbjudan att delta i Prideparaden i Växjö 14 maj! Äntligen!

Filosofen Jonna Bornemark i Söndagsintervjun i P1. Lyssnat lite medan jag skrivit. Får lyssna igen. Hon är intressant, i högsta grad.

Den gångna sjukveckan missade jag intressanta möten, det ena efter det andra. Nu får jag göra en bedömning av den kommande. Fortsatt behov av vila? Ja, det känns så. Tar en dag i taget.

Dagens Eko nu om rysk bombning av en konstskola som tjänar som skyddsrum för 400 personer. Människor finns under rasmassorna. Nyheterna i övrigt: Ca 10 miljoner ukrainare på flykt.  Många invånare i t ex Odessa och Mariupol saknar, mat, vatten och medicin enligt FN. Svårt att se ett slut på detta vansinneskrig i närtid.

Carin Högstedt

Växjö 20220320

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se