10. mar, 2022

Hemvård Centrum, 8 mars, ÖKV, krisberedskap? bilkunskap, ProLiv,

Ljuvligt att sitta i solen en hel timme igår. Inte många småfåglar men sjöfåglar lät mycket plus en uggla bort över sjön. Tror en hornuggla, men är väldigt osäker på ugglelätena och har inte sett någon uggla i närheten, bara hört. Vilken uggla är troligast att höra hoande mitt på ljusa dagen? Får läsa på. Idag mulet. Isen nästan borta. Igen. Blir en skrivdag. Ligger efter mig själv och mina föresatser.

Besök på Hemvård Centrum i tisdags, fysiskt besök. Vi var fyra V-partister som träffade chefen och en undersköterska, som arbetat där sedan 70-talet.  Sådana här besök är väldigt olika. Ibland en powerpoint (pp), som styr frågor och svar, ibland inte. Här var det ett fritt samtal utan pp och mycket givande. Vi var inne på många ämnen. Svårigheter med rekrytering, delade turer, svårt med kontinuitet, inte helt perfekta lokaler – jämförelser då och nu. Karin, undersköterskan som stannat på jobbet alla dessa år, har varit med om många förändringar och jag har följt dem i politiken. Ca 55 omsorgstagare har de just nu och ca 100 vårdtagare med enbart larm. Vi talar om ensamhet, om träffpunkterna som är viktiga och öppnas igen, om ledsagning, om ekonomi och hur pengarna till verksamheten räknas fram. Och nej, arbetskläder tillhandahålls men inte arbetsskor. Bra besök på 8 mars, Internationelle Kvinnodagen, i en verksamhet som domineras av kvinnor och är livsnödvändigt, men ännu inte har den status och de villkor som jobbet förtjänar.  

Igår till bilbesiktningen. Blev återbesök. Ingen katastrof men bl a en trasig fjäder. Tycker jag känner igen det. Förrförra besiktningen också? Sade som det var till besiktningsmannen: Jag har köpt spolarvätska men hittar inte var jag ska fylla på. Den snälle mannen lovade att han skulle hjälpa mig med det. Och han hade fyllt på när vi träffades för facit av besiktningen. Men, sade han, det var inte lätt att hitta, och visade mig. Så oansenligt! Jag slutade skämmas över min dåliga bilkunskap.

Körde direkt till ProLiv Kronobergs fikaträff på Café Fontaine.  Vi i styrelsen testade den här varianten av möte med mänskligheten och medlemmarna. Det blir en fortsättning, en gång i månaden. Mycket folk ute i solen. Trevligt att få uppskattande ord om ställningstagandet till nya sjukhuset. Flera hade hört och sett TV-sändningen av Regionfullmäktige på Öppna Kanalen (ÖKV). Blev mer utbyte om sjukhuset än om prostatacancer för min del. Fast det hör ju ihop. Inte bara (V) och (L) som är riktigt oroliga för ekonomiska och miljömässiga konsekvenser av ett helt nytt sjukhus; medborgare är också oroliga för vad som ska hända med vården och medarbetarna, när lokalerna kostar mycket mer.

12 000 – 15 000 flyktingar från Ukraina har kommit till Sverige, 3 500 har sökt asyl, 70 % bor hos vänner eller andra bekanta. Migrationsverket har 10 000 boendeplatser. Köer till Migrationsverket, köer till boenden – krisberedskapen verkar inte optimal milt uttryckt. Civilsamhället, vanliga medborgare, rycker in, men det finns ju gränser för vad som kan göras på frivillig väg. Källa: Dagens ETC 10/3.

Carin Högstedt

Växjö 20220310

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se