7. feb, 2022

Kongress med vissa förhinder, 5 000 ny medlemmar, ansvar för klimatet

Bara lite is vid strandkanten kvar. Frost på marken. Många gräsänder, Blå himmel. Fin start på arbetsvecka med många möten och beslut om vallista, presentation om förslag till andra vallistor, beslut om nytt sjukhus och placering av det. Styrelsemöte med ABF, samma med ProLiv Kronoberg. Restriktionerna avvecklas och den eviga frågan är nu: Är mötet digitalt eller fysiskt?

Helgen full av lyssnande på Vänsterpartiets kongress. Jag valde TV2 som kanal och fick kommentarer och intervjuer, inte så mycket debatt. Trevliga filmsnuttar från långt tillbaka i tiden med HC Hermansson och Ylva Johansson t ex.  Stig Henriksson V (tidigare kommunstyrelsens ordförande i Fagersta med egen majoritet och 58% av rösterna) var bisittare till den ständige reportern.

Tidsbrist från början och inga motioner behandlades förutom de som var kopplade till Valplattformen. Självfallet hade pandemin och den digitala lösningen på sändningen av kongressen med tidsbristen att göra. Men faktiskt har jag varit på kongresser långt innan någon kunde stava till digitalisering när stora sjok av dagordningen fick hänskjutas till partistyrelsen eller nästa kongress.  Pratglädjen, påverkansdriften, är desamma genom tiderna. Men innehållet har ändrats. Slog mig att det är verkligen ett förnyat parti. Inte så konstigt när vi fått 5 000 nya medlemmar och ny partiledare. Det påverkar förstås. Kan bara konstatera att jag känner mig väldigt hemma i partiet av idag. När Nooshi lägger ut texten om att ingå i en framtida regering, så är det inte första gången det sägs på en kongress. Men då för länge sedan var det udda ombud (som undertecknad och maken L) som talade i den riktningen och några till. Inte partiledningen!

Klimatkamrater och industrikamrater. Nyord. Lite roligt – och båda är viktiga. De stora klippen i jakten på utsläpp finns att göra i industrin, inte i varje återbrukad burk som pantas. Men om alla pantar burkar och samlar plastförpackningar till återvinning så blir det ett stort bidrag att minska utsläpp. Politiska beslut och ett civilsamhälle som är med på noterna, båda behövs. Konsumtionen ska beräknas – även den som vi importerar. Omställning inbegriper förändrade beteenden, även hos enskilda individer. Men det är inte skam som ska driva omställningen, det är kunskap, medvetenhet, alternativ och rättviseperspektiv.

Idag är det Omsorgsnämndens arbetsutskott. Vi har alltså inte träffats på två månader. Fått några rapporter om coronasmittans framfart. På dagordningen idag förslag till Årsrapport för 2021 på drygt 30 sidor. Som alltid intressant vad som står och vad som inte står. Det är majoriteten som formulerar. 91,2 milj kr i överskott! Positivt att Äldreomsorgslyftet (statsbidrag) nu i säsong 2 omfattar 18 usk deltar i utbildning. Positivt att språkombud nu ska bli verklighet. Oppositionen har äntligen blivit hörd på den punkten.

Positivt att anställda som avslutat sitt jobb numera intervjuas om orsakerna. Vanligt att de anställda inte ser någon utvecklingstrappa i sitt yrke/arbete. Tänkvärt och går att göra något åt! Har med synen på och värderingen av denna stora grupp  av t ex undersköterskor, gammaldags syn.  Men även här artar det sig. Finns bra beslut om specialistundersköterskor tex.

Återkommer efter mötet.

Växjö 20220207

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se