25. jan, 2022

Jäkla pandemi, 20 år efter mordet på Fadime, hållbart resande- inte betong, tortellini och makaroner

Vinterns första steglits på besök häromdagen. En sådan liten fågel lyser upp vilken gråmulen dag som helst. På tal om det är det inte bara Kulturnatten i Växjö till helgen, utan också fågelräkning. Fick igår en jättesäck solrosfrön. Äldsta dottern kom släpandes på den. Ont om frön och de mindre säckarna som jag orkar bära finns definitivt inte på COOP. Men nu har jag väldigt gott om frön för hela vintern. Tack snälla!

Igår möten, på möten. Valberedning för riksdags- och regionlistorna. Det som hejdar flytet nu är pandemin och restriktionerna. Det finns möten som är svåra att ha digitalt. Personval hör till dem.  V Växjö och styrelsemöte inför årsmöte i februari. Fika? Fysiskt? Tallgården i Araby bokad. Premisserna för mötena tar snart mer tid än innehållet. I varje fall är stämningen god och i morgon ska jag ta itu med protokollet.

Kreativ dag denna tisdag. Vaknade toktidigt och satte mig vid datorn direkt efter frukost. Researchade i artiklar. Vill ha fakta och källor. Skrev en interpellation om ”20 år efter mordet på Fadime Sahindal” – hur ser det ut i Växjö kommun? Hur är det med arbetet mot hedersrelaterat våld? Kollade med några partikamrater. Grönt ljus och inlämnad. Fortsatte med att skriva ett förslag till motion om Hållbart resande – så går vi vidare. Inspiration av idog kommunmedborgare som studerat trafiken i Växjö stad i allmänhet och Fagrabäcksrondellen i synnerhet. Norpat av hans förslag till enkla åtgärder för att minska köbildning i Fagrabäck men inte bara där det är köer vid vissa tidpunkter – det är det vid alla övriga rondeller i stan, ca 11 stycken. Ska vi bygga om alla dessa för miljarders miljarder för att svälja mer trafik? Nej, inte hållbart. Vad göra i stället? Ändra vårt beteende förstås. Som kommun ska vi underlätta för medborgarna att ändra sitt beteende. För att det ska lyckas behövs samarbete med näringsliv och både privata och offentliga arbetsplatser. Under veckan kommer mitt förslag till motion att skickas in.  Ska bara förankras först.

Så blev det trevligt avbrott. Dotterdotter kom på besök och var vrålhungrig enligt egen uppgift. Hade jag tortellini hemma, den med fem ostar? Jomenvisst. Tortellini, Felix köttbullar, snabbmakaroner, chokladpudding finns alltid hemma ifall något av barnbarnen kommer efter skolan. Både jag och deras farmor bor ju på vägen mellan skolan och hemmet, så det är bekvämt att göra ett stopp. Förhör mig alltid om vad som händer i skolan och hur det går. Predikar om hur viktigt det är att komma in på gymnasiet för att få arbete och att allt i livet och skolan inte är roligt men lönar sig i längden. Ja, tänka sig, så bra en har det med de nära så nära. Kan träffa dem när som helst.

Carin Högstedt

Växjö 20220125

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se