16. jan, 2022

Undersköterskor kontra jurister/kontrollanter? Skräpmat vanligast i Sverige. Macken, kulturskolan

Söndag morgon, gråmulet, all snö borta. Fåglarna har vaknat. Svårt hitta solrosfrön i butikerna. Fanns på Blomsterlandet men bara jättesäckar, som är jobbiga att transportera och härbärgera. Förutom gräsänderna så är det framför allt talgoxar, blåmesar, koltrastar och bergfinkar här för närvarande. Kolonin pilfinkar verkar ha hittat bättre matställe.

I SvD idag finns artikel med rubriken ”Pizza, korv och bullar – svenskar äter mest skräpmat i hela EU”. Skräpmat är definierad som ultraprocessad mat, som mäts i % av det totala energiintaget. Sverige leder med 41 % för män och 44 % för kvinnor. Minst andel har Italien. Och den mat det handlar om är främst färdigmat, konditorivaror och såser; läsk, massproducerade kakor, godis, snacks, pajer, frukostflingor, bantningsprodukter (!), pulversåser. Jag går igenom hela listan. Kunde vara värre för min del. Sällan godis och snacks. Men de färdiga pajerna är ju den goda lösningen de dagar när lusten att laga mat står på minus. Finns olika källor och studier i ämnet. Så står att läsa, bl a att fetma (en effekt av skräpmat) utvecklas i länder med marknadsliberala system med osäkra jobb och oreglerade arbetstider.

Mycket intressant i samma tidning är ”Trots personalbrist – byråkratin ökar starkt inom sjukvården”. Ja, det är ju något som vi förtroendevalda/politiker känner på oss. Vi har ställt interpellationer och frågor i Växjö kommun och varit inne på ämnet i motioner i Region Kronoberg. I kommunen har svaret varit att det är svårt (eller omöjligt) att ta fram statistik. I kommunen har också tagits beslut om att lägga samman administrationen på olika enheter till en central, enkelt kallat centralisering. Vilka effekter det har fått har jag inte sett någon utvärdering av.  Alla mynt har två sidor. Inte givet att central administration innebär färre administratörer på sikt. Vi är många som är säkra på att privatiseringar, LOV och vårdval ökat behovet av jurister, kontrollanter, kommunikatörer… De senare har kommit till för att vara en skyddsmur mot politiken som alltmer fjärmat sig från dialogen med allmänheten. Eller?  

Nåväl. Hur ser det ut i Sverige inom vården? Stockholm är värst. Från 2008 till 2021 har handläggare och administratörer ökat med 29 %, ledningsarbete med 20 %, barnmorskor med 7 % och sjuksköterskor med minus 3 %. Minst byråkratiutveckling har Region Östergötland. Kronoberg ligger femma från toppen och Stockholm sett. 41 % av personalökningen inom den nämnda årsintervallen har gått till byråkrati, 441 personer/tjänster mot övriga anställda 636.

Det finns naturligtvis fullt berättigade behov av administratörer. Patrik Hall, professor i Malmö, forskar i ämnet och trenden är tydlig i regionerna; byråkratin har ökat exceptionellt mycket mer än det har rekryterats vårdpersonal mellan 2008 och 2020.  Orsaken, säger han, är att regionerna fick fler arbetsuppgifter när landstingen blev regioner. Men det är också (Stockholm speciellt) alla privatiseringar och vårdval som driver på byråkratiseringen. Det finns mycket att hämta i denna stora artikel som sammanställts och författats  av Fredrik Mellgren.

Den kan användas som underlag för nödvändiga analyser i både Region Kronoberg och Växjö kommun. Känner mig mycket inspirerad att skriva en interpellation (igen) till Växjö fullmäktige. Självfallet bör frågan om femteplaceringen tas upp i regionen. Finns säkert invändningar mot mätningarna, men fram ska det och det ska diskuteras.

Har fått en del gjort (dock inte raskat ut julen) i veckan. Skrivit en insändare till Växjöbladet-Kronobergaren om Trafikplats Fagrabäck ur miljö- och klimataspekt.  Lägger ut den när den varit publicerad vilket bör vara på fredag.

V-gruppen gjorde studiebesök på Kulturskolan, digitalt. Träffade fyra företrädare för den kulturskola som förr hette musikskola och firar 75 år! Grattis och tack för ett mycket bra samtal, inspirerande, lärorikt. Ett par sidor anteckningar för att komma ihåg. Fick stort förtroende för informationen. Så lätt för politiken att göra alla problem till pengafråga., antingen det ska sparas eller ökas. Men vi talade också om mentala trösklar och brist på adekvata lokaler ute på skolorna. 1,5 timme mycket givande möte på skärmen.

Har också besökt ”Macken”, det som finns kvar av det framgångsrika projektet efter konkursen. Intressant – visste inte att det finns en förening och att de har lokal och framtidstankar. Nuvarande Macken är, om jag fattat rätt, sprungen ur föreningen Mackens Vänner, som var en av maken L.s ögonstenar. Detta får jag återkomma till. Vår distriktsordförande Susanne Seluska och jag var där.

Dags att sluta. Ha en fin söndag!

Växjö 20220116

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se