6. jan, 2022

Vacker Trettondag, Älghult, rösträtt 1921, nytt sjukhus eller ej, trött på pandemin

Snö och minusgrader igen. Vackert. Klar himmel. Solen på väg upp bortöver sjön och Notteryd.

Lugna dagar. Använde en dag till att dela Kommunnytt och en dag till att skriva sådant som fanns på göralistan. Verksamhetsberättelse – vad gjorde vi i V Växjö under 2021? Ja, en hel del trots pandemin och restriktioner. Kallelse till årets första möte, dagordningar till olika möten. Mycket planerat och på gång. MEN återigen stark smittspridning och tvi tvingas skjuta upp, flytta, ställa in det som skulle bli en trevlig och framtidsinriktad start på valår 2022. Tvingas är väl att ta i, men vi följer försiktighetsprincipen. En del kan ersättas av digitala möten, men inte allt.

En dag har jag nog sammanlagt använt till ett puzzel som jag fått. Svårt! Utmaning. Avkoppling.

Gjorde igår en snabbutflykt till stan för att bl a köpa senaste Älghultskrönikan, nr 78 i raden av krönikor, nästan 400 sidor. Vilket arbete av redaktionen! Älghults socken måste vara den mest och bäst dokumenterade i Sverige? Det var min släktforskning som gjorde att jag hittade de djupa rötterna i den här delen av Kronoberg. En gren i min morfars släkt finns här i byarna sedan 1600-talet, kanske tidigare också. Därav mitt intresse för Älghultskrönikan. Innehållet är historia och nutid. En stående rubrik i varje krönika är: Vad hände i Älghult för 100 år sedan? Där finns beskrivet vilka beslut som togs i kommunalstämman, vilka föreningar som bildades 2021 och en av dem var Röda Korset. Estrid Gustava Franzén, född i Oskarshamn 1877, boende i Älghultsby, tog initiativ till bildande av en Rödakorskrets. Hösten 1921 hölls det första riksdagsvalet med efter att kvinnor fått rösträtt. 1 145 män hade rösträtt, 1 114 kvinnor. 734 män röstade, 508 kvinnor, män 64 %, kvinnor 45 %. Här finns upplysning om vilka som inte hade rösträtt, summa 68 personer. Det dröjde länge innan alla hade rösträtt. Uteslutna från demokratin kunde vara mycket fattiga, straffade, i konkurs, omyndigförklarade.  Underskrifter för kvinnors rösträtt i den namninsamling, som gjordes i Sverige, finns. 161 namnunderskrifter samlades in i socknen.  

På måndag har regionfullmäktige ett seminarium om sjukhusbygge på nuvarande plats eller utanför staden, i Räppe.  Nu finns utredningar och underlag som gör att det går att välja, sägs det. Och handlingar har kommit. Räknar med att det tar en heldag att gå igenom. Fullmäktigegruppen har möte på måndag liksom kommunala gruppen. Jag får prioritera regionen. Sjukhusbygget är det största och viktigaste ärendet detta decennium. Det finns en stark opinion mot att bygga nytt – av miljö- och klimatskäl (att riva fungerande byggnader är slöseri), av stadsmiljöskäl (nuvarande lasarett är största besöksmålet), av ekonomiskäl med mera. Ett rimligt krav är att låta frågan ligga öppen till efter valet och få den genomdiskuterad och genomtänkt ur alla vinklar. Spännande tider väntar.

Ha en fin trettondag!

Växjö 20220106

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se