2. jan, 2022

2022 - ska vinna valet, solidaritet, humanism, Knallpulver, prinskorv. M Can, M Carlsson.

Söndag morgon 7.45. Kolsvart ute fortfarande. Har redan ätit frukost och läst DN och SvD, gjort språkkvissen i SvDs kulturdel. 11 av 12 rätt. Nästan alltid något som jag missar trots att ordkunskaper är en av mina bästa grenar. Björn Wimans söndagskrönika i DN som vanligtvis mycket läsvärd. ”Vad ska man göra med sin förtvivlan? Skrika, skratta eller skita i allt?”  är rubriken. (Läs klimatförtvivlan.) Wiman har läst Dan Sherrels bok om klimatkrisen. Ett av hans grepp är att inte skriva om nödläget och krisen som just kris utan som ett problem som inte nödvändigtvis ska få människor att reagera med förnekande eller uppgivenhet, utan skapa hopp, en insikt att framtiden inte är avgjord, att alla har en roll att vara med i arbetet. Rätt finstilt resonemang men visst är man mer benägen att delta i något som finns hopp om att lyckas än motsatsen. Något ligger i resonemanget, där Wiman också lyckas få in Evert Taube och TV-serien om honom. Den har jag inte sett. Ännu.

Gott nytt år! Ja, nu har även nyårshelgen passerat. Jag har inga nyårslöften, bara det gamla vanliga att arbeta metodiskt, inte skjuta upp, ta itu med måstena. Så det har jag nu börjat den här dagen med. Slut på slött och slappt.

Noterar att smällandet med diverse knallpulver (säkert fel ord, men fanns förr) och fyrverkerier har minskat rejält. Katten, som har bättre hörsel än jag, var jätterädd på nyårsafton, men det var väldigt lite smällar dagarna innan. Tassi gömde sig. Kl 4 kom hon fram, väckte mig och tyckte vi skulle gå upp för nu var fältet fritt igen. Bra betyg åt nyårsfirarna som i stort sett höll sig till den tillåtna tiden att bränna av raketer.

I torsdags kväll lyckades jag samla alla döttrarna och barnbarn till en måltid på kvällen. Bjöd på blandad jul- och nyårsmat – skinka, prinskorv, skagenröra, räkor, sallader, köttbullar (hemgjorda), vegkorvar… Fantastiskt att se hur barnbarnen (13 och 14 år) åt av det mesta. När jag var i deras ålder hade jag ätit av knäckebröd, skinka och prinskorv, inlagda rödbetor. Inget annat. Var livrädd för ny och okänd mat, för blandade rätter, för allt som luktade fisk, skeptisk mot vit mat med mera med mera. Nåväl, vi åt och spelade ett nytt sällskapsspel, som jag förlorade stort. Gissa antal mellan 0 och 100 på frågor som hur många guld tog den skidskytten mellan åren då och då. Gissade i alla fall närmast på hur många invånare som bor på Grönland.

 Två bra saker de senaste dagarna på det privata planet: Ny spis inköpt, den gamla med skavanker ut och en ganska likartad in. Fick så kallelse till operation av öga 21/1. Fint, inget att klaga på tidsmässigt, inom tre månader.

Mörkret viker undan ute. Men sikten är noll. Dis och dimma över sjön. Ca 25 gräsänder uppvaktade igår. I värmen (+8 grader igår) smälter isen snabbt. Just nu +4. Ska dela ut kvarliggande Kommunnytt idag har jag tänkt. Och så ta itu med kallelser till olika möten, verksamhetsberättelse och svara på mail. Nu är det nytt år och dessutom valår. Lyssnade igår på Vinterprataren Mustafa Can. Så bra, så omskakande. Såg Stjärnorna på slottet med komikern Marika Carlsson. Vilken berättelse om hennes start i livet! Blir så berörd av dessa ”hittebarn” som blivit omhändertagna, fått hem och familj i Sverige, på andra sidan jordklotet – mot alla odds. I Marikas fall blev hon mobbad av en omgivning som inte klarade av att se ett färgat barn. I vår tid. Det är värre än vi anar. Målet 2022 ska vara att alla som står för solidaritet, mänskliga rättigheter, humanistisk människosyn,  tillsammans vinner valet, på alla nivåer. Plattityd? Jovisst, men verkligheten är till delar så brutalt vulgär att den kräver grundläggande demokratiarbete. Tycker och tror jag. Hoppet finns att det går att skapa aktiva rörelser som inte bara stoppar klimat- och miljönegativa utsläpp och skeenden utan också avvisar primitiv inhuman  behandling av människor.  Så till verket!

Gott nytt år alla!

Carin Högstedt

Växjö 20220102

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se