25. dec, 2021

Gångna tider, nya traditioner, en terrin med pepparkakor, flytetyg

In i det sista höll jag på med förberedelser, men så blev det julafton med snö och kallt. Minus 8 grader när jag körde till Gasslanda på oplogade småvägar. Det gick bra. Även hem i mörkret. Mötte inte en bil vid 20-tiden. Minus 12 grader då. Idag sol och kallt. Många är ute och promenerar förbi utmed sjön. Blåmes, talgoxe, bergfink, koltrast i snåren. Kom över en påse solrosfrön på Blomsterlandet. COOP har helt slut på fågelmat. Dåliga skördar sägs det.

Vi var 11 personer som träffades i Gasslanda hos yngsta dotter med man och barnbarn. Där är gott om utrymme och vi har med oss bidrag till matbuffén. Solen kom fram och det var vackert som finaste julkort med gnistrande snö på träden. Vi roade oss hela dagen med de stående ingredienserna, glögg, mat, fika, julklappsutdelning till barnen och lekfull julklappsutdelning till oss vuxna och barnen. Frågesport som mellandottern hittat på kombinerat med paket som hon fyllt med diverse saker hon inte behöver och hittat i sina gömmor. Därefter genom tärningskast spel om de saker vi köpt för max hundra kr och som vi haft med oss. Ja, på detta vis blev jag med en luftmadrass för vatten. Kan känna hur skönt det blir att ligga och flyta i Toftasjön på detta flytetyg. Riktigt roligt hade vi! De flesta gick också runt byn, vilket även det ingår i traditionerna.

Juldagen är som alltid lite slapp. Passar för läsning, TV-tittande och en rejäl promenad, reflektioner. Tänker på julafton, 1948 eller 49 tror jag det var. Tre-fyra år gammal. Vi var hos farmor och farfar. Vi, min familj, bodde på övervåningen i deras hus, så vi gick bara en trappa ner.  Minns att vi satt i ”salen” som eldats varm. Pappas bröder med hustrur och barn var där. Jag fick så fina julklappar (av farbror Gunnar som jag minns det). Det var sånt jag inte kunnat föreställa mig. Detta var på landet och inga skyltfönster att titta i. Dels var det ett paket med träklossar för att bygga hus med. Dels var det ett paket med kuber som visade sagoberättelser, vilka skulle pusslas ihop rätt. Pedagogiskt och roligt. Dessa saker hängde med mycket länge. Alla vi fyra syskon lekte med dem som små. Tror till och med att de tillverkas fortfarande, samma idé. Inte konstigt att jag har en mycket positiv inställning till julfirande med så osannolikt fina julklappar i tidiga år.

 I salen hos farmor och farfar stod för övrigt en terrin av porslin med omsorgsfullt lagat lock och i terrinen fanns farmors pepparkakor till julen. Terrinen är bedömningsmässigt ca 100 år gammal och märkt Gustavsberg. Den står nu hos mig och i den finns – pepparkakor.

Fortsatt sköna helger önskas er alla!

Carin Högstedt

Växjö 20211225

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se