16. dec, 2021

Fullmäktige med julklappar, ridklubbar får äntligen medel, bredband, funkisfestival

Sol! 9 grader i solen. Isen på väg att gå upp. Vårkänsla.

Hur jag än anstränger mig så bloggar jag mer sällan än jag vill egentligen. Men nu är mötesdagar och kvällar nästan över för helger och ledig tid. Ikväll har V Kronoberg styrelsemöte, men sedan rätt lugnt och ska baka pepparkakor med barnbarnen och kanske även matbröd.

På kommunfullmäktige i tisdags antogs översiktsplan för hela kommunen, ett stort och långsiktigt beslut som styr var verksamheter och bostäder ska förläggas och orter och stad växa. Den demokratiska förankringen har varit svår att åstadkomma under pandemin. Inga fysiska möten och diskussioner har kunnat genomföras. Men det har inte hindrat skriftliga inlägg från enskilda, föreningar, organisationer att komma med invändningar, åsikter och förslag. Inte minst har föreningar från kyrkbyar, landsbygd och orterna utanför staden hört av sig. Mycket intressant läsning och mängder med kunskap om varenda vrå av vår geografiskt rätt stora kommun. Som jag nog skrivit tidigare så var (V) enda partiet med ändringsförslag. Voteringen slutade 56 - 5. Vi ville ha mer hänsyn till jordbruk och jordbruksmark t ex.

Kommunens stora överskott användes till dels progressivt: De fem ridklubbarna fick äntligen ett tillskott som gör skillnad. 25 milj kr. I beloppet ingår också startbidrag till Braås Aktivitetspark, som jag skrivit om efter ett besök hos Braås GoIF. Äntligen! säger jag om ridklubbarna, för det är åratal sedan de stora behoven blev allmänt kända. Också Wexnet fick extra pengar för att snabba på bredbandsutbyggnaden till de fortfarande vita fläckarna. Ja, rena julstämningen här!

Men den varade inte kvällen ut. Min partikamrat Håkans frågor (interpellation) till kommunstyrelsens ordförande om dubbelbeskattningen av hyresgästerna i allmännyttan väckte anklagelser om fantasier och hittepå. När uttag på 100 miljoner (från nästa år 120) kr från allmännyttan till drift av kommunen görs, så försvarar ordförande Anna det med att alla invånare äger bostadsbolagen. Samtidigt medges att det är hyresintäkter som används till uttagen. - Javisst. Det är hyresgästernas inbetalda hyror som används till överföringen. Alltså är det hyresgästerna som betalar dubbelt, både skatt och utdelningen. Håkan menade att hyresgästerna är ingen bankomat. I debatten var det uppenbart att V och S har en annan syn på hundramiljonersutdelningen från hyresgästerna i allmännyttan till drift av kommunen än övriga partier.

Omsorgsnämnden igår började med jullunch på restaurang. Det händer vart fjärde år, upplyste någon. Sedan var det fullmatat möte med mycket information om vad som pågår för att genomföra ”God och nära vård”. Det handlar om samarbete över kommungränser och samverkan mellan regionen och kommunen. Projekt är igång kring medicingenomgångar, kontinuitet, rekrytering, utbildningar, anhörigvård med mera. Intressant och hoppfullt. Engagerade medarbetare berättade. Ett ärende ledde till votering. Det var upphandlingsunderlaget för LOV-boenden, där S+V ville lägga till att även privata ska ha heltider som norm och att de som får plats på särskilt boende utan att välja vilket boende ska i första hand erbjudas kommunalt boende. 9 – 6 blev resultatet till vår nackdel.

Engagerade medarbetare berättade också om ”funkisfestivalen” som ägde rum en helg i november. ”Omsorg funk” fick extra pengar till att göra något utöver det vanliga efter den långa tristessen under pandemin. En bred verksamhet öppnades för alla inom LSS och övrig omsorg. Personalen hoppas på fortsättning. Givet, tycker jag. Ca 440 besökare under festivalhelgen.

Skrivbordsarbete hela dagen med avbrott för besök av dotter, som hjälpte mig sätta upp en gardinstång. Blev perfekt. Drack en kopp te ihop. Snart är det jul!

Carin Högstedt

Växjö 20211216

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se