5. dec, 2021

Farligaste farsoten - rasism, Braås auktion, Björn Wiman, Växjö Forum

Söndag eftermiddag. Tittar ut och ser is och snö. Inte min förtjusning precis. Men en skock bergfinkar är fina mot snön. Gräsänderna har börjat uppvakta men inte idag. Söker sig väl till öppet vatten. Har lyckats sopa och skrapa fram bilen som stått några dagar. Vi har fått mycket snö här.

Följde liveauktionen i Braås igår hela tiden – 7 timmar, hemifrån. Ovanligt innehåll med väldigt många allmogesaker. Har nog aldrig varit med om en sådan auktion tidigare. Många saker var från en familjs samling. Gott om ljusstakar i smide, enklast tänkbara ljushållare. Bara att se dem är lite av en högtid. 200 år gamla eller mer. Jag kom över lite konstglas, en akvarell och impulsköpte en mangelbräda, daterad 1668. Det är åldern som imponerar. Inte sett brädan i verkligheten. Gick på känsla och respekt för ålder. Ja, det var en intressant dag!

Ser julkalendern i SVT med nöje. Dotterdotter inte imponerad. Vi får ta en diskussion om detta.

I DN idag 5/12 skriver Björn Wiman en helt suverän söndagskrönika. Innehåller så mycket, så tänkvärt, så engagerande och rätt. Det handlar enkelt sagt om rasism, om ursäkten till samerna, om Jimmie Åkessons omdöme om Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot (en kommunistisk kurd ska inte ha något inflytande i Sverige enligt Åkesson). Det handlar om Patricio Galvez som hämtade hem sina sju barnbarn från ett läger i Syrien. Det handlar om hur snabbt normerna om människovärde upplöses. Och om 100 år är det kanske dags för en försoningskommission om rasismen i denna tid. Jag kan inte ge krönikan rättvisa så här. Läs den!

I morgon full dag med dels regiongruppen, dels ProLiv Kronobergs styrelsemöte. Det börjar dra ihop sig till beslut om sjukhusbygget, men vi har inte det ekonomiska underlaget och inte hållbarhetsanalys eller handlingsplan för den Nära Vården. Föreningen Växjö Forum har fått en rivstart med fullsatt på Palladium i måndags. De har ägnat mycket ideell tid åt att granska dels simhallens framtid, dels sjukhusbygget. Nu har de en hemsida, www.vaxjoforum.se.

Skulle haft en utbildning idag för nya partikamrater som ser fram mot att kunna vara aktiva i exempelvis kommun- eller regionpolitiken. Men vi ställde in av flera skäl. Får bli i början på nästa år. I utbildningen ingår rollspel och det går inte att genomföra digitalt på ett bra sätt. Kan bara hoppas att nya restriktioner inte kommer att behövas och lägga hinder i vägen - fast det tror jag inte på själv.

Carin Högstedt

Växjö 20211205

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se