1. dec, 2021

Snöstorm, Toftagården, Rimfrosten, korsord, Lammhult, trerätters, protokoll

Snöstorm. Snö ända in i hörnet på altanen där det alltid är torrt annars. Körde bil till och från möte i kommunhuset. Krypfart hemåt. Orolig för dotter och dotterdotter som sitter på tåget från Malmö och ska hem till Gasslanda. Vad som helst kan hända med tåget. Snö brukar ställa till det på järnvägarna. Bara att vänta, se och hoppas på det bästa.

Intensiva dagar. Försöker komma ifatt för att få lite julfrid och sätta mig med en lussebulle och lösa korsord. Har ett pussel som väntar också. I eftermiddag hade vi omsorgsnämndens arbetsutskott. Gick rätt snabbt och innehöll inte jättestora ärenden eller konflikter. Från S+V lade vi i ärende ”förfrågningsunderlag för LOV” till att personalen ska ha rätt till heltid (som i de kommunala boendena) och att den som inte väljer något särskilt boende själv (så kallat icke-val) ska få tilldelat ett kommunalt boende enligt närhetsprincipen (inte privat). Gick ju inte igenom.

I måndags var det fullmäktigegruppen inför kommunstyrelsen och senare fullmäktige. Översiktsplan och detaljplan Rimfrosten är stora ärenden. Planen med det vackra namnet Rimfrosten ska alltså innehålla det nya sjukhuset. Om det blir beslut att bygga nytt och i Räppe, vilket dock allt verkar riggat för. Vet inte ännu hur det gick på kommunstyrelsen. Det var många ärenden på den listan.

Efter det gruppmötet träffades hela kommunala gruppen och det var som vanligt livligt. Många förslag till nya motioner, skrivelser och aktiviteter. Nästa besöksort blir Lammhult. Vi har gjort halvdagsbesök i Gemla, Åryd, Braås och träffat bl a samhällsföreningarna på respektive ort. Nytt tema för gruppen är klimat/miljö. Det betyder att vi månaderna framåt har det i speciellt fokus. Jag var sekreterare för kvällen och det blev två hela A4-sidor protokoll.

Också ett digitalt studiebesök på Toftagården, ett särskilt boende som ligger i min stadsdel och brukar ha mycket hög nöjdhet hos omsorgstagarna i Socialstyrelsens undersökningar. Enhetschef och undersköterska informerade och det gjorde de med sådan säkerhet och bravur att vi deltagare knappt kunde komma på några frågor. En samordnare för aktiviteter ska börja jobba och det är mycket på gång: julbord, nobelmiddag, dam- och herrklubb, sång och hundterapi. Som överallt har mycket kommit av sig under pandemin men det saknas inte idéer till att t ex ta upp kontakterna med de som bor i hyres- och bostadsrätterna i närområdet och servera trerätters i restaurangen. Sommartid finns två trädgårdar som vårdas ömt. Fler terapihundar önskas! De är så uppskattade, men räcker inte till alla, sas det.  Borde verkligen gå att göra så att en så uppskattad verksamhet räcker till alla som önskar och mår bra av kontakten med hundarna. Toftagården – fick mycket gott intryck av detta boende. Har besökt det live ett par gånger tidigare. Det var samma intryck då. Det är inte så stort, 27 platser. Kanske bidrar till de höga nöjdhetstalen.

Igår kväll styrelsemöte med V Växjö. Vi var hembjudna till en ledamot och satt i hemtrevligt och julpyntat kök med adventsfika. Trevligt, mysigt. Gjorde nytta också och gick igenom dagordningen ordentligt, fördelade uppgifter inför årsmötet med mera, med mera. Här har jag alltid sekreteraruppgiften och det protokollet väntar ivrigt på att bli skrivet.

Nu har dotter med dotter kommit fram till Alvesta. Bra så långt! Det snöar och blåser rejält fortfarande. Tittade ut på altanen och såg spår i snön. Minsann, där satt en liten mus och frös. Får hålla katten inne och det är inte så svårt i detta läge.

Kör försiktigt!

Carin Högstedt

Växjö 20211201

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se