22. nov, 2021

Bokmässa, sex och cancer, blodtryck och vaccin, ljusslingor och advent

Måndag kväll. +2 grader bara. Nu ryker väl de sista blommorna utomhus. Sol idag, men jag har suttit vid datorn, haft möte med V Kronobergs valberedning och läst handlingar, precis som igår. I morgon kommunfullmäktige med inte särskilt många ärenden men gott om interpellationer varav jag själv står för två. Tror inte det blir nattmangling. På onsdag är det regionfullmäktige från kl 9. Inte där heller så mycket ärenden men en hel del motioner. Jag ska tjänstgöra hela dagen. Intressant att ta del av plan för Länstrafiken. På torsdag heldag med omsorgsnämnden, utbildning plus nämndsmöte med beslut om internbudget och två V-skrivelser. Får eventuellt smita ca 17 (vi börjar 8.00) för att ta mig till vårdcentral och de båda vaccindoserna, mot influensa och mot covid. Fredag kolla blodtrycket kl 8.00. Känns som det knappast har gått ner under denna vecka. Ja, det är inte farligt högt men något i överkant.

Ser fram mot december, advent och få tända ljusslingor och stakar. Snart där.

Var på Bokmässa Kronoberg i lördags. ProLiv hade ett bord med boken Sex, samlevnad och prostatacancer som skrivits av sexologen Carina Daneman Jägerwall, lite broschyrer och pins. Bra plats i år på biblioteket och ordförande i föreningen Hans och jag hade trevligt. Flera personer tog upp behovet av allmän screaning, vikten av att ta PSA-prov med mera. Medvetenheten har definitivt ökat de senaste åren. Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen i Sverige, sedan kommer bröstcancer. Det behövs alltså något för män som  motsvarar kvinnors mammografi. Och den senare ska utökas att gälla hela livet, inte sluta för att någon fyller 74.

Gick runt lite på bibblan. Fantastiskt vilken energi och kreativitet, så mycket som skrivs i Kronoberg, så många unga! Mycket bra arrangemang. I nedre planet, Galaxen, föreläsningar hela dagen. Jag missade samtliga. Ville köpa Tomas Bannerheds senaste bok. Upptäckte att jag åkt från telefonen. Kunde inte swisha. Kom hem utan fler böcker, vilket var bra ärligt talat. Har gott om olästa böcker. Påbörjat Håkan Nessers senaste, som dotter fått av mig i födelsedagspresent. Läst ut Karin Smirnoffs Sockerormen. Lite ”svår”. Läste i portioner.

Spännande tid i den nationella politiken.

Carin Högstedt

Växjö 20211122

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se