19. nov, 2021

Brand i grannskapet, resa med förhinder, operation i sikte, Gemla, snusfabrik, skolan

Utan tvekan är min rörelsefrihet begränsad just nu och en tid framöver. Står i kö för operation av ena ögat (det andra är fixat tidigare). Har väldigt svårt att se i mörker och är inte förbjuden men anser att jag ska undvika mörkerkörning med bil och speciellt när det regnar. Med det mörker som nu råder från ca 16-tiden, så är det svårt att ta sig hit och dit. Körde i skymningen en kväll för att lyssna på Kristina Sandberg och pianisten Birgitta Henriksson, Bibliotekets vänner arrangerade. Det började regna. Jag vände om. Trist. Men ta bussen då! --Ja, så får det bli. Det gick ju bra för det mesta före pandemin.

Ladda ner appen länstrafiken, förstås. Snart går det inte att vända sig om utan en app… Nåväl. Gör så. Ska betala med swish, tänker jag. Av någon anledning hamnar jag i Älmhults stadstrafik och bryter. Börjar om, ser bra ut, ska betala 27 kr. Swish funkar inte. Något är fel. Ser sedan att hela det betalsystemet som Länstrafiken använder, ligger nere. Ska hålla i en utbildning kl 18.00. Går till busshållplatsen med onda aningar. Ingen biljett. Får jag åka med? Kan jag betala med kort? Med pengar?

Hinner se på nyheter på nätet att det brinner i Sandsbro, där jag bor. Går till busshållplatsen och ser att det är inte vilken brand som helst. Blåljus över samhället. Ett par hundra meter från min bostad och busshållplatsen. Måtte ingen människa vara skadad. Nära skolan händer det. Vid gatan där bussarna kör. Bussen kommer naturligtvis inte. Den står fast ”bakom” branden. Beställer taxi. Den dröjer. Trafikstockning på grund av branden. Viktigast: Ingen människa skadad! Alla berörda tog sig ut.  Två lägenheter i en länga utbrända. Till slut, just in time, anländer jag till Vattentorget och V Kronobergs utbildning för nya medlemmar. Ämne: Kommunallagen och arbete i nämnder, styrelser och fullmäktigen. Tillsammans med partikamraten Eva-Britt så ledde vi det hela genom snåriga propositioner och situationer på ett socialnämndsmöte. Riktigt roligt. Fortsättning följer vid fler tillfällen.

I tisdags på besök på ett barnboende. Det är ett boende där barn med funktionshinder bor permanent på heltid. Det här har två platser. Det är en vanlig lägenhet i ett vanligt bostadsområde med avskilt uteområde. Vi träffar enhetschef (som har ansvar för fler boenden) och två personal. Vi är jag och ytterligare en ledamot från nämnden. Tre fick vi vara samtidigt och två kom. Det är mycket jag inte vet om barnboenden av den här sorten. Finns ju inte många, men bra att det finns. Personalen tror att fler platser kommer att behövas. Finns ett tryck. De önskar sig en renovering av lägenheten. Den är sliten. De har lite svårt med vikarier på sommaren. Det är ett svårt och krävande arbete och alla trivs inte. Själva älskar de sitt jobb, noterar varje framsteg som dessa båda barn gör och ser till att de har det bra. Båda är i skolålder och är på olika särskolor dagtid. Vi pratar i 1,5 timme. Det är så mycket att ta in. Skönt att höra att grannarna är positiva och gläds åt verksamheten, alla utom en.  

På eftermiddagen har V.s kommunala grupp besök i Gemla. Vi är tre som träffar samhällsföreningen, som är mycket väl representerade med bl a ordförande, ansvarig för skolan och de som driver byggföretaget BiWi med säte i Gemla. Det blir mycket tal om skola och förskola. Ont om lokaler. Antal barn växer. Populärt att bo i Gemla. Positiva ”problem” egentligen, men utbyggnadsmöjligheterna är begränsade, både vad gäller skola och bostäder. Det är översvämningar på våren, det är åkermark, det är privatägt – sådana saker hindrar, men kan ju inte tillåtas sätta stopp för utveckling. Det behövs inköp av mark, hyresrätter, tomter och så har det låtit i många år. Nu är dock området Pellagård på väg att vara klart för nybyggnation. Folkökningen tros till stor del bero på generationsskifte. Vi går igenom hur förslag till översiktsplan för Gemla ser ut. Vi får föreningens verksamhetsplan. Den är gedigen. Här görs mycket arbete på frivillig väg.

Vi fortsätter till det nyöppnade Padel- och gymhuset på gamla industriområdet. Hög mysfaktor! Estetiskt mycket snyggt enligt min smak. Lekhörna i samarbete med Micki (företag i Gemla). Fritidsförening för unga skapad. Ägs och drivs av företaget Värends Miljö som har sin bas i Gemla och flera olika verksamheter. Vi talar om miljö, om industriområdets (väldigt nerfallet) framtid, om upphandlingar och företagsklimat.

Så blev det ett besök på en snusfabrik, ligger i Gransholm en bit från Gemla. Hade ingen aning om dess existens. De gör alltså tobaksfritt snus. Just idag har Smålandsposten en artikel om snusfirman! Se www.smp.se.

Carin Högstedt

Växjö 20211119

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se