9. nov, 2021

Återvinning? Mer plast i vatten o natur, FFF, 45 milj i akut svältgräns, demensvård, alla behövs?

Äntligen blev det av! De närmaste kunde nästan alla komma till mig och äta kinamat! Hämtad från restaurang i stan. Trevligt och jag fick anledning att städa hela lägenheten, lite översiktligt i alla fall. MEN. Olika mat till sju personer blir ett berg av plastburkar. Tänker på det extra mycket eftersom jag handdiskar. Sorterar. MEN, vad händer med den sorterade plasten? Återvinns den eller bränns den och släpper ut massor med koldioxid? Läser en hel del om hur oljebolagen satsar stort på tillverkning av plast och att mängden plaster ökar i världen. Och med den fortsätter terrorn mot vattendjuren som äter onerbrytbar plast och landdjur som betar på marker nersmutsade med plaster.

I Dagens ETC 9/11 skriver Andreas Gustavsson: ”Om politiker verkligen vill värva aktivister - förtjäna dem först”. Strejka från skolan på gatorna eller engagera sig i parlamentariskt arbete? Dessa båda kampsätt ställs ofta mot varandra. Finns ett misstroende från unga människor mot de som bestämmer. De upplever svek, tomma ord, oro för sin framtid, bläh, bläh. Precis detta har jag funderat mycket på. Sätt inte mot vartannat. Strejker, manifestationer är nödvändiga och gärna utanför kommunhuset. Men politiken behöver de ungas kunskaper, klokhet och framtiden behöver dem inne i kommunhuset också. Inte alls nödvändigtvis i partierna utan i dialog med dem som faktiskt har lokal makt att besluta med kommande generationer i medvetandet. Som A Gustavsson avslutar sin ledare: ”Klimataktivisterna är pionjärer. Politiken, däremot, har precis allt kvar att bevisa.” Vi har inte råd att inte ta tillvara den hjälp vuxenvärlden behöver.

Från FN kommer rapporter om att 45 miljoner människor är i akut hungersnöd i världen. Siffran har stigit under året. Det tillskrivs Afghanistan, där tre miljoner hotas av svält. En utveckling som går stick i stäv mot överenskomna avtal att bl a utrota fattigdom.

I DN 23/10 finns en debattartikel av Marie Demker och Åsa Wengelin. Båda har demenssjuka föräldrar. De menar att demensvården i Sverige ibland är direkt inhuman. ”Dagens särskilda boenden bör ersättas med ny boendeform.” De vill att där arbetar både läkare, sjuksköterskor och omsorgspersonal tillsammans. Hela ansvaret för hela människan arbetar här och kontinuitet kan uppnås. Det är svårt när vården respektive omsorgen har skilda huvudmän. Ska läsa noggrant och se vad som kan skulle kunna bli politiskt förslag. Både Region Kronoberg och kommunen berörda.

Ny intervju i Smålandsposten av chefen för enheten som har ansvar för den man som hålls inlåst på ett LSS-boende. I morgon Omsorgsnämndens arbetsutskott. Får lyssna på information och agera efter känsla och förnuft. Visste inte att människor på vårdboenden får låsas in - vilket ju heller inte får ske.  Det skorrar när jag läser om ”Trygg omstart för alla Växjöbor” (Smp 2/11), författad av Blågröna i Växjö. ”Alla behövs, ingen ska lämnas utanför”, Men minst en man har ändå under hösten bott på trappan till gamla badhuset (vet inte dagsläget).  Och på ett LSS-boende kan det hända, som inte kan eller får hända.

Bra häromdagen på Opinion i Smålandsposten av (S) i Region Kronoberg om ”Stärk bröstcancerscreeningen i Kronoberg”. Ta bort all åldersbegränsning (74+ just nu), avgiftsbefria all screaning och individualisera screaningen, så att även de med ”täta bröst” inkluderas i säkrare diagnos. ”Täta bröst” innebär att den traditionella mammografin inte är tillförlitlig. Och igår svarade Bröstcancerföreningen genom Leena Bergkvist och Kicki Fohlin att ”Alla bröst är lika mycket värda – tunna, täta, unga eller gamla.” Mycket bra och se! Det finns möjlighet att screana även de bröst (20% av alla) som är täta (ABUS, ultraljud). Allt stöd till dessa förslag! De räddar liv.

I eftermiddag till styrelsemöte med ProLiv Kronoberg. Prostatacancer är vanligaste cancern i Sverige, näst efter kommer bröstcancer. På dagordningen idag finns en uppföljning av Joakim Örtengrens (läkare) föreläsning i höstas, som jag tyvärr missade. Vad händer med allmän screaning (samma attiyd som till bröstcancer)? Verkar gå framåt, men för sakta enligt min mening. Eller? Händer hela tiden nytt inom vetenskap och innovation. Gäller att verkställa. Det går att rädda liv!

Igår fullt med diskussioner, planering, beslut, utvärderingar, gruppbildningar, skratt, nästan utmattning; Regiongrupp på förmiddagen, mycket diskussion om sjukhusbygget. Vore mer än välkommet att låta frågan fördjupas och debatteras över valet 2022. Istället hetsas utredningar, hållbarhetsanalys, handlingsplan för Nära Vård, detaljplan m m fram för att ta ett definitivt beslut i regionfullmäktige februari 2023.  

Så fullmäktigegruppen inför dagens kommunstyrelse och senare fullmäktige. Mycket om sjukhuset där också. Detaljplanen för sjukhus i Räppe skulle varit på dagordningen i kommunstyrelsen, men var nu borttagen. Så vad på gång? Minsta försening och regionstyrelsens ordförandes förvissning att tidsschemat ska hålla och spaden i jorden i mars är i ordentlig gungning.

Direkt fortsättning till nästa möte med hela kommunala gruppen. Det är en livlig tid när fler och fler diskussioner är framåtsyftande mot valet.

Fin söndag – inte bara god kinamat utan hjälp med att byta el till en favo-lampa (arvegods) och en nygammal taklampa installerad. Och i veckan som gick kunde jag möblera om med god hjälp av dotter och dotterdotter. Så bra jag har det med de nära boende nära i geografin!

Jaha. Det här blev en hel roman.

Ha det bra!

Carin Högstedt

Växjö20211109

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se