25. okt, 2021

Möte med Kommunal och Vårdförbundet, Boksläpp, 100 år med ABF, Dagens ETC

Hemma mellan mötena. Måndag eftermiddag. Skönt väder, fin höstdag. Delade lite Kommunnytt på hemvägen från stan.

Väldigt bra möte i fem timmar med V-regiongrupperna i Småland. Bra med deltagare från alla håll. På förmiddagen var Kommunal inbjudna, eftermiddagen Vårdförbundet. Mycket intressant information och diskussion om personalpolitiken, upplevelsen av Covid och vårdskulden. Vi är mycket ense med facken om t ex synen på delade turer och rätten till heltid. Det senare var ett levande krav när jag engagerade mig politiskt i slutet på 1970-talet. Inte alls självklarhet i Region Kronoberg idag. Det är ett faktum att kvinnodominerade arbetsplatser släpar på gammaldags tänkande. Hotet om vi tar bort delade turer – då får du arbeta fler helger! har avsedd påverkan. Att alla ska ha trygga arbeten som ger pension som går att leva på, att alla ska orka arbeta fram till pensionsålder – det tar inte skruv i tillräckligt många partigrupper. Man förlitar sig på att kvinnor ställer upp, ser inte sjukskrivningstalen, räknar inte pengarna som går åt till att ständigt ringa in vikarier (som ibland inte finns) och tänker inte på vilken negativ effekt detta har på patienter och omsorgstagare.  Rekrytering och vikten av att behålla personal genom god arbetsmiljö var också ett tema i våra diskussioner. Givande dag!

I lördags firade ABF 100-årsjubileum med utställning och sedan fest för i huvudsak personal och styrelse. Inbjuden Annika från förbundet centralt höll bra tal om de 100 åren historiskt och de värderingar som varit och är vägledande i verksamheten. Även en tidigare verksamhetschef i föreningen talade, god middag, dansgrupp med tjejer dansade bolivianskt och det var allmänt trevligt.

Innan dess var det boksläpp (två böcker) på Stadsbiblioteket i Bibliotekets Vänners regi. Ordförande Christer Peterson har gett ut boken ”Allt som händer när ingenting händer”. Den handlar om ”Möten med natur, litteratur och samtid”. Christer hämtar inspiration till sin meditativa sida bl a vid Lövsjön, som ligger ca 1-2 km från mitt hem. Köpte naturligtvis boken och ska läsa. Den andra boken är Ella Styfs ”Kuriosa ur gömmorna”, som har ett år på nacken men officiellt boksläpp först nu pga pandemin. Den boken innehåller ”Historier från Kronoberg” och handlar om udda och intressanta personer, händelser, byggnader… i Kronoberg. Ella är bibliotekarie och har nära till källorna. Hon gör en podcast med dessa historier och de har nu blivit bok. Köpte förstås den också. Bokförläggaren ledde samtalet med Ella och Christer. Förlaget är Trolltrumma, som tydligen har säte i Växjö. Visste jag inte.

Från första stund har jag stöttat Dagens ETC, den dagliga rödgröna nyhetstidningen, så välbehövlig. Den har på senare tid utvecklats avsevärt. Mer innehåll, grävande reportage, mycket läs- och tänkvärda ledare med namn som Göran Greider och Kajsa Ekis Ekman. Hoppas innerligt att ekonomin håller för att ge ut tidningen fortsättningsvis. Behövs ett vänsterperspektiv på det som händer och sker.

På tal om ledarskribenter så om jag har någon konservativ favorit så är det Martin Tunström, som ibland skriver i Smålandsposten men är fast förankrad på Barometern om jag har rätt för mig. Häromdagen handlade hans ledare om fadäsen på moderatstämman med att avskaffa länsstyrelserna. Vet inte hur beslutet kom till men det var väl inte särskilt förberett. Tunström har den goda smaken att skriva med rubriken ”Upp till kamp för länsstyrelsen”. Vad jag kunde se (kan ha missat något) så nämnde varken DN eller SvD det jag kallar fadäsen i lördagstidningarna.

Strax till träff mellan vår kommunala grupp och Fridays For Future, FFF. Ska bli intressant. Hur ska politiken ta tillvara ungdomars energi och kunskaper om klimatförändringarna? Hur ska demonstrationerna på fredagar i stan och utanför kommunhuset komma in i de politiska besluten? Det vill jag ta upp.

Carin Högstedt

Växjö 20211025

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se