21. okt, 2021

Landström, Smirnoff, Jonas, Cassie o Sunny, huvudvärk, regnrusk

Mätte upp 30 mm regn i morse. På ett dygn. Nu mörkt mitt på dagen, åska och mer regn.

Omväxlande vecka hittills. Regiongruppmöte med gemensam lunch efter fysiskt möte i måndags. Vi utvärderade vårt offentliga möte om sjukhusbygget. Det var mycket bra och uppskattat av stor publik. Svårt dock för flera av oss att ta definitiv ställning. Hållbarhetsanalys och ekonomiska kalkyler ska komma. Får fälla avgörandet. Det är bara (L) och (V) som inte satt ner foten för nybygge utan är öppna för argument och gärna lyssnar på folkets röster.

Så extra möte med fullmäktigegruppen för att fördela ärendena i en mastodontdagordning till kommunfullmäktige dagen därpå. Jag har huvudvärk.

Lättar lite när jag på kvällen drar in till stadsbiblioteket för att lyssna på Rasmus Landström om ”Arbetarlitteraturens återkomst”. Bibliotekets vänner arrangerar. Så himla intressant! Vilken trevlig bekantskap. Köper boken med hem. -Arbetarförfattarna är Sveriges stora bidrag till världslitteraturen, säger Rasmus. Ja, Harry Martinsson, Moa Martinsson, Vilhelm Moberg, Ivar Lo-Johansson, Maria Sandel… Det var ju dessa författare jag läste först av vuxenlitteraturen. Det var de som hjälpte mig att förstå min identitet och min plats i klassamhället.

Vaknar på tisdagen med huvudvärk, trötthet och yrsel.  Symptom? På vad? Ser framför mig hur jag smittar ner hela fullmäktigeförsamlingen. Mötet börjar två och slutar 23 enligt schemat. Nej, det går inte. Jag klarar inte det varken psykiskt eller fysiskt. Nesligt, men lämnar återbud. Börjar ana en koppling mellan diger skärmtid för att uttrycka det milt och huvudvärk och ont i ögon. Tid hos optiker rekommenderar sjuksköterska plus att jag får tider för koll av blodtryck m m. Skärmtiden – ja, det är många möten och däremellan svtplay och polisserier… På tal om det. Tittade på bästa serien – Saknad, men aldrig glömd, med Cassie och Sunny som löser gamla mordfall. Ingen förvarning. Cassie dör! Tårarna trillar. Får man göra så här?

Följer fullmäktige på Öppna kanalen i några timmar. Mina partikamrater är jättebra. Vi har två skolmotioner uppe, S också ett par, och det blir mycket diskussion om utbildning. Sorgligt att alla partier verkar vara överens om att tvålärarsystem är bra, men den styrande majoriteten M+C+L+KD+MP kan inte ens besvara motionen med att utbildningsnämnden har börjat utreda möjligheten och behov av två lärare i klassen. Nä, avslag ska det vara. På alla förslag. Den inställningen leder inte kommunen eller utbildningen framåt. V-partisterna visar ett beundransvärt tålamod.

Igår vaknade jag mycket bättre. En vilodag och symptomen borta. Kan det vara så enkelt? Tog det lugnt. Fick besök av dotterson och gjorde den stående middagen med köttbullar och snabbmakaroner. Körde honom hem och åkte direkt till ett möte med V Kronobergs distriktsstyrelse. Fysiskt möte och alla punkter klarades av på två timmar. Jättevattenpöl på Linnégatan när jag körde hem i regnet.

Läst ut boken av och om Jonas Sjöstedt med Jessica Nordh som medförfattare. Ja, intressant att läsa om det som rört sig på riksplanet i partiet de senaste åren. Längre tillbaka var jag med i partistyrelsen och följde utvecklingen rätt väl, deltog i alla kongresser och var oense om mycket med en majoritet i partiet. Med Jonas kom ett välbehövligt lugn från min lokala horisont.

Börjat läsa Smirnoffs senaste: Sockerormen. Hennes stil tilltalar mig mycket.

Kommunnytt är på tryckning nu med senaste nytt från kommunfullmäktige bland annat. Vi har jobbat med skrivande och korrekturläsning sedan igår. Nu ska bladet ut också. Förhoppningsvis finns det rykande färskt till morgondagens planerade vistelse på Tallgården, Araby.

Carin Högstedt

Växjö 20211021

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se