16. okt, 2021

Eldsjälar driver småorterna, Braås GoIF, Kvarnens gårdsbutik, lex Sarah, lanthandel

Fullmatad vecka har det varit. Nu lördag eftermiddag, just hemkommen från ett par timmar på Storgatan med V-cykeln och samtal med folket. Lite kylslaget, krävdes mössa, men värt besväret. Uppslag till ny motion. Samtal om ditten och datten, sjukhusbygge, lövkrattning och om så skönt att kunna träffas, äta ute, gå på bio igen! Jag avslutade med lunch på restaurang.

På omsorgsnämndens arbetsutskott fick vi reda på att ärendet med man på äldreboende som blev sittandes på toaletten i en och en halv timme i somras – nu är det anmält till IVO enligt Lex Sarah. Han kunde inte röra sig utan hjälp, men trots larm, så hände inget. Händelsen, som vi fick reda på via Smålandsposten, fick mig att göra en skrivelse om regler kring larm. Den fanns inte med på dagordningen, men lades till på själva mötet med paus för inläsning av svaret, som går ut på att det kan uppstå tekniska fel på larmen och det kan också bero på ”bristande följsamhet till rutiner” att lång väntetid uppstår. Gamla larm ska bytas ut. Utredning, regler, mer bemanning   finns inte behov av enligt svaret. Får se hur vi ska hantera det på nämndmötet. I arbetsutskottet kan jag inte yrka, eftersom jag är ersättare.

Ekonomisk rapport om att prognosen för överskottet i nämnden är 74,2 milj kr. Helt otroligt. Fyra timmar tog mötet och det innehöll mycket info, bl a om hur kommundoktorander inom vård/omsorg kan bli verklighet. Bra! Det är på gång.

Kände att jag var riktigt trött när jag efter arbetsutskottet hastade till styrelsemötet med ABF. Men det var trevligt i vanlig ordning. Vi utbildas hela tiden genom frågor och  grupparbeten.

 Torsdagen började med digitalt studiebesök på Kommunrehab, som numera ligger på Mejselvägen. Omsorgsförvaltningen arrangerar och vi som kan dagtid deltar, sådär runt tio brukar vara med från nämnden. Seila Mujic, enhetschef, inledde. Idag ser jag henne i Lokaltidningen. Hon är en av en grupp på 15 som vaskats fram av en jury. De ska ur gruppen kora Sveriges bästa chef inom vård och omsorg, som får Guldkransen 2021. Rehabchefen i Växjö kommun är alltså i den gruppen. Det visste vi inte i torsdags, i alla fall inte jag. Mycket info i nästan två timmar om hjälpmedel, förebyggande, träningsskulden på grund av pandemin, dagliga verksamheter, arbetsmiljö, tillgänglighet i bostäder…

Så till Braås och träff med samhällsföreningen där. Vi var fyra V-partister som träffade tre från föreningen på Braåsgården, som nu inhyser sju olika verksamheter, allt från frisör till socialtjänst. Samtalet handlade om skolan, förstås, har länge behövt moderna lokaler. Rastfaddrar efterlyses nu igen och 18 praoplatser behövs också. Vi pratar föreningsliv, finns det gott om i Braås. Vi pratar om campingen, naturcamping, som samhällsföreningen driver med hjälp av entreprenör. Och mycket annat. Mycket rör sig framåt tack vara eldsjälar.

Två av dessa eldsjälar träffar vi efter samhällsföreningen, de två representerar Braås GoIF och vi träffar dem i klubbstugan, som är ny. Den gamla (från 1925) brann ner. Klubben är från 1925. Johan och Andreas berättar för oss om visionen de har i styrelsen att göra om en stor grusplan utanför till aktivitetspark, Träffpunkt Braås. För barn, för unga för alla generationer, för flickor/kvinnor, för pojkar/män. Boule, padel, gym, hinderbana, mountinbike, motorikbana, grillplats, fika… Idéerna är på plats. Nu är det i fasen att söka pengar från olika håll. Himla roligt projekt och att lyssna och se bilder av visionen. Lycka till! säger vi. Härefter är det träff med representant för Nattvandrarna i Braås. Jag drar dock hemåt, för styrelsemöte med min bostadsrättsförening.

Igår förmiddag möte på totalrenoverade Tallgården i Araby, där nu medborgarkontoret har nya lokaler ovanpå Tallis. Fick rundvandring av Tomas, som jobbar här. Väldigt fint och fräscht – biblioteket en dröm. Anna och jag har stämt träff med Mahdi, som vill informera oss om hur han upplever Araby efter att ha bott där i 12 år och arbetat på medborgarkontoret i åtta. Jag återkommer om detta möte och vad det leder till.

Så till Åryd hela eftermiddagen med besök i lanthandeln, som lever i privat ägo och det sedan hösten 2017. Kvinna och dotter sköter ruljangsen och vi får livfull info om hur det är att ha en butik som inte kan ha allt och inte alltid vara billigast. De har alla extratjänster (till och med släputhyrning) utom systembolaget.

Så Åryds samhällsförening – i huset mitt emot masugnen som är från 1600-talet. Ung rätt nyinflyttad kvinna representerar föreningen. Vi pratar skola – lokalerna är från 1950-talet tror vi. Bra pedagogiskt innehåll. Vi pratar fritidsaktiviteter för unga, vi talar om behovet av  tillgängliga bostäder, tågstopp, cykelväg ut till riksvägen, behov av samlingslokal, gärna motionsslingor… Vi är fyra V-partister (varav en boende i Åryd) här också som tar del av mycket info om bra och mindre bra i trakten, om utveckling. Prio 1 är skollokalerna.

Sist på listan kommer en total nyhet för tre av oss; Kvarnens gårdsbutik, en grön idyll vid vatten vid vägs ände. En familj har inrett källaren i huset till butik, De odlar och donar, har höns som värper pastellfärgade ägg, kaniner, får och ankor och gräsänder håller också till där. De hade fullsatt i trädgården med lekplats och annat under sommaren. Det är en plats att lägga några timmar på och för alla åldrar. I butiken finns mycket hemgjort. De utvecklar successivt. Kan bara rekommenderas.

Ja, så roligt kan politiskt arbete vara!

Somnade tidigt. Vaknade ca 12, mitt i natten. Satte mig ute ett tag. Ser förbaske mig en igelkott ute på nattvandring! Gick kanske i sömnen.

Carin Högstedt

Växjö 20211016

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se