8. okt, 2021

Från Sokrates till Gurnah, Braås, Sjöliden, Åryd, landsbygdsperspektiv saknas

Så blev det Brittsommar. 17 grader ute och sol. Bara plus 6, när jag steg upp. Lite stressig vecka men med trevliga avbrott. Till exempel oväntat besök av dotterson. Är hungrig. Äter inte skolmaten, vad jag förstår. Det blir standardmåltiden snabbmakaroner och Felix delikatessköttbullar. Jag är också svulten; det är mycket gott med just dessa köttbullar och snabbmakaronerna, tycker vi båda. Så pratar vi skola och vad de läser i historia. De ska börja med Antiken. – Så roligt, tycker jag, som ju kan lite om den tiden eftersom jag läste både latin och forngrekiska på gymnasiet. Lite ovanligt att tala om Sokrates, Platon och Aristoteles vid köksbordet, men det gör vi. Så kejsarna… Ett par har jag i alla fall i huvudet Nyss fyllde 13-åringen har på olika medier hämtat massor med kunskaper. Tjuvspanar lite i Wikipedia, så jag hänger med. Trevligt som sagt.

Igår digitalt studiebesök på särskilda boendet Sjöliden i Braås. Flera personal och boende ställde upp. 30 platser, varav 25 belagda. 25 anställda på fasta jobb. Bland dem ingår en lokalvårdare och en samordnare för aktiviteter. Det blev mycket för oss förtroendevalda (ca 7 där) att komma ihåg och göra något åt:

Mycket tal om aktiviteter för omsorgstagarna. Hyresgästen Gunnar vill ha större utbud och            mer utevistelse. Personalen berättar att de haft samarbete med ABF, som kommit med musikstunder och högläsning. Pandemin har kommit emellan men även brist på resurser, sägs det. Ingenting nu.

Lokalerna byggdes om 1990 och inte moderna. Mycket gående i långa korridorer.

Brist på utbildningsplatser. Särskilt kännbart för boendena på landsbygden, där det är extra svårt att rekrytera. Äldrelyftet – statsbidrag – Sjöliden fick en enda plats. När någon från Växjö vill ha anställning, så passar inte busstiderna. Outbildade vikarier har 300 dagar, sedan är det tack och hej då. En del är väldigt duktiga och skulle kunna utbildas och anställas direkt – om de fick utbildningsplats. Ja, det är mycket att ta in. Saknas uppenbarligen ett landsbygdsperspektiv i vissa avseenden. Terapihundarna får mycket beröm. En lycka för många med demens. Skulle kunna komma två gånger i veckan istället för bara en. Tack Sjöliden för ett lärorikt besök. Skarpa frågor ni ställde.

Så gick Nobelpriset i litteratur till någon rätt okänd och otippad författare. Överraskning. Positiv sådan. Abdulrazak Gurnah, skriver romaner om ”de som inte passar in”, om flykt över kontinenter och kolonialismen. Ska läsas. Ett par av hans böcker finns översatta till svenska.

Försöker få till ett studiebesök i Åryd nästa vecka. Väntar på besked från skolan, om vi kan komma dit några V-partister, äta skollunch och informera oss om läget för elever och skollokalerna, förskolan, fritids etc. Ska också träffa samhällsföreningen och företag. Vi lägger en halvdag i alla de större tätorterna utanför staden för att få direktkontakt och info efter den långa pandemin. Börjar i Braås. Och dit ska jag strax, fast i ett privat ärende: Visning inför auktionen på lördag. Sammanträffar med dotter där. Många intressanta saker till salu, men bäst att se live och inte bara på nätet.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö20211008

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se