24. sep, 2021

Covid på äldreboenden igen, fram med tredje dosen! ut med doktoranderna??

Sol! Länge sedan känns det som. Ska starta dagen med skogspromenad med minst 8 000 steg, mitt dagliga mål, som jag totalt struntat i en period. Igår lyckades jag i alla fall få ut mig innan stora regnet kom.

Hörde på radion igår att covidsmitta kommit in på äldreboenden igen. Tittade på presskonferensen som hålls på torsdagar för att få grepp. Vad är det som händer? Blev förbluffad. Tidningen Senioren ställde bra frågor kring äldre och covid. Tyckte det var lama svar. Kan vara personal, kan vara besökare och anhöriga som drar in smittan. Jovisst. Vad görs åt detta? Hur skyddas de sköraste nu? Alla restriktioner släpps. Ovaccinerade ombeds iaktta restriktioner, personal i omsorgen såväl som övriga. Jag säger: Fram med tredje dosen omgående och intensiv kampanj för vaccinering av de som arbetar med gamla, sjuka och utsatta i första hand!

Bra insändare igår i Smålandsposten från en Gerestrand, som kommenterar Blågrönas artikel häromdagen om de goda resultaten i skolan och framstegen där. De skriver stolta att 85 % har klarat betyg för att komma in på gymnasium. Gerestrand: Det betyder att 15 % inte har gjort det! Det betyder ca 120 barn på ett år som skolan har misslyckats med. Alla siffror under 100 % är ett misslyckande. – Precis! Så sant. På samma sätt ser jag omsorgstagarnas betyg av vård på särskilda boenden och i hemtjänsten. Det är de 20 % som inte är nöjda på särskilda boenden som ska stå i fokus. De ska minska. 90 % nöjda är ett steg, 100 är målet.

SvD 23/9: ”Ny lag kan tvinga tusentals akademiker att lämna Sverige – ”fatalt och förödande”. Det är landets universitet som reagerar på den nya utlänningslagen, som kan leda till att många av de doktorander som studerar och forskar i Sverige får leva i ovisshet om uppehållstillstånd. Attraktionskraften till svenska universitet minskar förstås och Sverige förlorar kompetens, forskning, entreprenörskap, utveckling, nya arbeten… Återigen; kontraproduktiv lag som kommit till i en anda av nationalistisk yra.

I senaste WWWmagasin lär jag mig att enbär är en kotte och inte ett bär. Jag brukar fnysa åt korsord där svaret på kotteträd är en, men det får jag sluta med. Enen är världens mest spridda barrträd. Det blå på den är en kotte som har tre fjäll som vuxit ihop och ser ut som bär. Den processen tar tre år.

Läser om ekorren (träffade en på kyrkogården häromdagen) att den samlar nötter och stoppar ner i jorden för vinterbruk. Den samlar också svamp och gömmer i träden.

I Djurens Rätt ställs läsarfråga om djurförsök. Minskar de? Tio år sedan djurförsöksdirektivet antogs. Svaret rätt långt. För lite sker i Sverige. Målet är att ersätta alla djurförsök med djurfria metoder. 15 miljoner delas årligen ut till den forskningen i Sverige. Alltså inte särskilt prioriterad fråga. 15 x 10 föreslår Djurens rätt. Som är värda stöd liksom organisationen ”Forska utan djurförsök”!

På tal om flora och fauna – idag är det Global strejk för klimatet, Fridays For Future är på hugget. Samling kl 15.00 på Storgatan i Växjö, scenen. Tänkte delta. Med i anden men besök av barnbarn går före. Det har varit så lite sådant på grund av förkylningar, covid och karantäner. Nu ska vi ta igen.

I morgon Röd Lördag med (V) på Storgatan och mot kvällen är vi matchvärdar på VDFFs match och deltar innan matchen med utdelning av material till hugad publik.

Nu som sagt skogspromenad.

Ha en fin helg!

Carin Högstedt

Växjö 20210924

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se