15. sep, 2021

Vinteride och halt gräsand, döden och livet, fyra år, omsorg efter önskan

Dagarna går snabbt. Hinner inte riktigt med allt jag vill och som står på listan. En stark känsla av att förr så kunde jag hinna hur mycket som helst. Kan ha med ålder att göra detta fenomen?

Igelkottarna har gått i ide. Inget besök på flera dagar. Det var roligt så länge det varade och de är välkomna tillbaka till våren. En mindre grupp änder kommer och vill ha korvbröd emellanåt. I gruppen finns en gräsand som haltar. Ena benet är skadat på något sätt, men den tar sig fram om än lite långsamt.  Har därmed lite svårt att hinna få en smakbit. Ledsamt att se hur övriga gjort den till hackkyckling. Men ett par dagar har den haft sällskap av en enda annan and. De var vänner.

Sett tjusig skäggdopping i sjön. Läser i fågelboken att de flyttar i september-oktober, men att enstaka kan övervintra i söder. Troligen växer den skaran på grund av klimatändringen.

På fredag 17 september är det på dagen fyra år sedan maken L lämnade jordelivet i obotlig cancer. L är alltid med oss vill jag säga, men det blir extra påtagligt den här tiden på året. Konstaterar lite krasst och förvånad att fyra år har gått och att jag fortfarande lever. Har alltid haft döden nära förstående i tankarna sedan jag var tonåring. Vet inte varför. Far inte illa av det. Kanske för att flera i min närhet och unga människor dog i bilolyckor? På 1960-talet var det ca 1 000 omkomna i bilolyckor per år. Så pass att min bilskollärare sa att om det inte gick att få stopp på den döden, så skulle vi sluta använda bilar. Här har Sverige lyckats få ner statistiken avsevärt. Trots många fler bilar. - Ja, det blir extra besök vid graven på Skogslyckans kyrkogård.

Haft kommunal grupp med – som alltid numera – mycket god närvaro och många idéer och beslut om studiebesök, motioner, skrivelser till nämnder och interpellationer. Mycket positiv energi, som frigörs. Bidrog med två skrivelser till Omsorgsnämnden, En är inlämnad. Den eviga frågan om att lätta på regelverket för att få en plats på särskilt boende. Hög ålder, oro, ångest, ensamhet, otillgänglig bostad – den som söker och vill ha en bostad av sådana skäl – varför säga nej, när det dessutom finns tomma platser på de särskilda boendena. En enskildes önskan och vilja ska också ges större vikt. Inte vid någon ålder ska vår handlingsfrihet beskäras av myndighetsregler. Eller? Tror inte det blir ja i nämnden från de styrande M+C+L+KD+MP. Då är min tanke att gå vidare till kommunfullmäktige med en motion om denna fråga.

I eftermiddag möte med Omsorgsnämnden. Återkommer om det.

Intressant notis i Dagens ETC 15/9 av Karin Winter, som intervjuat Roks Sveriges ordförandes kommentarer om nya pengar till kvinnojourerna i Sverige. Bra med permanent finansiering, MEN tydligen ska nu inte bara jourerna utan andra ”aktörer” vara med och tävla om pengarna. Samtidigt ges socialtjänsterna mer ansvar för våldet mot kvinnor, fast de är tyngda av uppgifter och inte har klarat av sitt ansvar innan. Kunskapen finns i kvinnojourerna. Så kan jag sammanfatta ordförande Jenny Westerstrands åsikter. Oroväckande. Tror absolut hon vet vad hon säger. ”Mer pengar” låter bra och är välkomna, men till vem och vad? Till jourerna som har kunskapen och erfarenheterna? Ja, dribbla inte med det!!!

Carin Högstedt

Växjö 20210915

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se