31. aug, 2021

120 miljoner från hyresgästerna till välfärden, Flykt, syskon- och loppishelg

Vilken sommardag! Nu är det tisdag kväll. Blå himmel och varmt ännu så länge. Blev mycket inomhus idag. Fullmäktige i eftermiddag, digitalt från arbetsrummet. Nu ute och ska så förbli en bra stund.

Fullmäktige idag det första kommunala mötet på länge. Lite ovant. Lite anspänning. Inte optimal sändning. Ljud försvann då och då. Dessutom kanske vi får fortsätta med de digitala mötena som smittspridningen ser ut; fler sjuka, fler på sjukhusen i Kronoberg enligt rubriker jag såg. Inte bra ur demokratiaspekt. Idag var alla interpellationer borta från dagordningen liksom allmänhetens frågestund, liksom ledamöternas frågestund. Kvar var de absolut nödvändiga ärendena och så de stora besluten om bolagssammanslagningar och nerläggningar. Så kan det inte fortsätta.

Jag hade ansvar för ärendet om nerläggningen av Videum och bildande av nya bolaget för Science Park som nu är en del i Videums verksamhet. Talade för döva ören. Fick inte svar på frågan varför mer än att det passade bättre in i bolagsstrukturen som var nästa ärende. Det motiv som fanns i underlaget till beslut om att Videum blivit ett lokalbolag istället för innovativt bolag för nya företag etc ville ingen kännas vid. Nej, det är ju skitsnack. Videum har alltid haft i uppgift och levererat lokaler till Linnéuniversitetet, förvaltning av lokalerna, Företagsfabriken (inkubator), Science Park, varit mötesplats för universitetet, näringslivet, kommunen, regionen, utvecklat kontaktnät och stöttat företag, inte minst de kunskapsbaserade som ska göra kommun och region mer attraktiva för färdiga studenter t ex. Ingen förnekade detta. Men ändå påstås att Videum blivit ett bolag som ägnat för mycket tid åt lokalförvaltning. I beslutsunderlaget. Så vad döljer sig bakom tystnaden? Lätt att bli konspiratorisk. Dessutom är det ett av mina älsklingsämnen i politiken – FoU-företagande, utveckling i universitetsmiljön, verka för universitetssjukhus… Känt mig ensam där många gånger.

Nåväl. Nog om det. Så tog det riktigt stora ärendet vid; ett bolag för bostäder och ett för lokaler. Inte längre ett bolag för staden och ett för utveckling av bostäder och lokaler utanför. Mer uttag ur blivande bostadsbolaget av hyresgästerna för att rädda välvärden i kommunen. Från 100 miljoner till 120. Allt för att inte behöva höja skatten t ex. Så hyresgästernas hyresavier bär på 100 miljoner extra (snart 120) som går till alla invånares väl. Som ju rimligen ska bäras av alla invånare. Allas välfärd, alla invånares angelägenhet, inte bara hyresgästernas i kommunala bostadsföretaget! S+V höll ihop och yrkade avslag på både Science Park-bolaget, delningen av Vidingehem och sammanslagningen av nuvarande Vidingehem och Växjöbostäder samt Videums nerläggning och övergång till Vöfab. Tror knappast det sista är sagt i denna historia, som innebär slutet för två unika bolag, Videum AB och Vidingehem AB. Förstår inte majoritetens lust att mainstreama Växjö kommun, koncentrera makt och centralisera. Majoriteten bakom de besluten ovan är M+C+L+KD+MP. SD röstade med dem.

Såg filmen Flykt i torsdags. Går inte längre i Växjö på Palladium men den lär dyka upp på nätet. Mycket bra, tänkvärd, intressant. En sådan film som borde ses av många fler – i skolan t ex – än som är fallet, tror jag.

Syskonhelgen blev mycket loppis. Inte visste jag att jag bor nära ett loppisstråk, vägen från Öhr till Moheda eller tvärtom. Skulle visa Östregården utanför Moheda, som ju är stor och välbekant. Maken L och jag var där en gång för rätt många år sedan. Blev helt bestörta över tusen bilar och köer in i lokalerna. Passade inte oss. Men det var ett tag sedan och mina syskon hade aldrig varit där. Köer – men mest pga av restriktionerna. Ganska fridfullt om jag tänker efter. Men innan dess var vi på Antikstoppet i Öhr och på vägen en ladugård med mycket utbud. I Moheda fanns också större loppis plus Olofs Handelsbod, som hade ett otroligt stort lager av saker för att kallas handelsbod. I övrigt mycket samtal om släkt och gångna tider. Jag har ju nerskrivet flera hundra sidor, som – om jag hittar – ger svar på många undringar. Som sagt; bor ju nästgårds (två-tre mil) ett intressant loppis-stråk.

I morgon skriva text till Kommunnytt. Och så är det Omsorgsnämndens arbetsutskott. Det får jag spara till nästa blogg. Min ambition är att skriva oftare och kortare, men det kommer mycket i vägen.

Ha det så bra!

Carin Högstedt

Växjö 20210831

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se